În jur de 90% din durerile în gât au o cauză virală şi nu necesită antibiotice
În condițiile creșterii alarmante a cazurilor de viroze la copii și adulți, crește, adesea fără un temei medical, cererea de antibiotice, deși majoritatea pacienților nu au nevoie de aceste medicamente.
Prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu, secretarul general al Societății Române de Rinologie, subliniază că infecțiile căilor aeriene superioare – nas, sinusuri, faringe, laringe, ureche) sunt responsabile de o mare parte din consumul nejustificat de antibiotice.
„Cei mai mulţi pacienţi nu au nevoie de antibiotice, ci doar de medicaţie simptomatică (antitermice, antiinflamatoare, descongestionante nazale, vitamina C etc.) pentru a se recupera. În jur de 90% din durerile în gât au o etiologie virală şi nu necesită antibiotice. Rata ridicată de prescriere a antibioticelor pentru viroze respiratorii contribuie semnificativ la creşterea rezistenţei bacteriene”, precizează prof. univ. dr. Sarafoleanu.
Din păcate, printre români a devenit un obicei de a înghiți antibiotice la cea mai simplă răceală sau durere în gât. Pentru că încă sunt mulți care cred că antibioticele ameliorează durerea și că sunt eficiente pentru răceli şi gripă, deși aceste infecții de sezon sunt provocate de virusuri asupra cărora antibioticele nu au efect.
Dar folosirea incorectă a antibioticelor are efecte grave: întărește rezistenţa antimicrobiană, aceasta fiind a treia cauză de deces la nivel mondial. Ca urmare a rezistenţei la medicamente, antibioticele şi alţi agenţi antimicrobieni devin ineficienţi, iar infecţiile devin dificil sau imposibil de tratat, crescând riscul de răspândire a bolii, de creştere a severităţii acesteia şi chiar de moarte.
Pentru combaterea acestui fenomen și pentru educația populației, Societatea Română de Rinologie și Societatea Națională de Medicina Familiei lansează Campania ”WAAW! Tot ce nu știai despre antibiotice și cum să tratezi o răceală comună”.