Când suntem într-o aglomerare umană suntem în pericol de infecţie, spune Emilian Popovici
În luna decembrie, este posibilă o creștere semnificativă a numărului infecțiilor respiratorii provocate de virusuri gripale, motiv pentru care se recomandă vaccinarea antigripală și respectarea măsurilor de protecție, deoarece în orice aglomerare umană există risc de infecție, semnalează conf. dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.
A scăzut îngrijorarea privitoare la virusul Sars-Cov-2, dar crește cea legată de virusul sincițial și gripal. În unele țări, semnalele legate de aceste virusuri sunt de alarmă cu privire la epidemii extinse.
”Virusurile sinciţial respirator şi gripal au beneficiat de mai multă atenţie din partea specialiştilor pentru că anul acesta au apărut cu mult mai repede decât în anii prepandemici şi se răspândesc foarte rapid. Virusul sinciţial respirator are o evoluţie sezonieră, cu număr maxim de cazuri, în lunile ianuarie, februarie, pe continentul nord american, acum devansul fiind de câteva luni”, precizează conf. dr. Emilian Popovici.
În opinia conf. dr. Popovici, acest fenomen este cauzat de expunerea redusă la aceste două virusuri în anii trecuți când au funcționat măsurile stricte din timpul pandemiei: izolare, distanțare, mască etc.
Referindu-se la virusul sinciţial respirator, gripă şi SARS-CoV 2, conf dr. Popovici focalizează atenția asupra co-infecților, ”pentru că aceasta poate ridica cu adevărat probleme foarte mari sistemelor de sănătate şi oamenilor în general, sănătăţii publice”.
Sars-Cov-2 poate oferi surprize
Și totuși în prezent sunt în circulație și sunt de actualitate virusul respirator sincițial, gripal și Sars-Cov-2. Niciunul nu trebuie neglijat, mai ales că avem vaccin antigripal și vaccin anti Covid,
”Făcând o comparaţie cu o cursă a trei cai, virusul sinciţial respirator este calul alb, conducător, calul roib este virusul gripal, iar calul negru este Sars-CoV 2, care poate avea capacitatea, pe final de cursă, să ofere surprize”, a explicat conf. dr. Popovici.
În continuare, specialistul recomandă masca, distanțarea și igiena mânilor.
”Când suntem într-o aglomerare umană, suntem în pericol de infecţie şi trebuie să luăm aceste măsuri, fără să ne pese de ceea ce spun cei din jur. Deci, asta este recomandarea”, o spune simplu conf. dr. Popovici.