IBM a construit cel mai mare computer cuantic din lume. Cât de aproape suntem de supremația cuantică?

Publicat: 20 nov. 2022, 15:02, de Vlad Stefan Orjan, în ACTUALITATE , ? cititori
IBM a construit cel mai mare computer cuantic din lume. Cât de aproape suntem de supremația cuantică?

Computerul poreclit Osprey are 433 de qubiți, denumiți și biți quantici, adică de trei ori mai mult decât deținătorul precedent al recordului, atunci când IBM a dezvotat un computer de 127 de qubiți, și de opt ori mai mult decât computerul Sycamore de 53 de qubiți al companiei Google.

Corporația americană producătoare de tehnologie avansată, IBM, a anunțat că Quantum System Two, primul pas în abordarea sa de tipul unui centru de date a calculatoarelor cuantice, ar trebui să fie disponibil până la sfârșitul anului 2023.

Un videoclip postat de companie indică că va dezvălui primul său sistem de lucru la Quantum Summit anul viitor.

Construirea computerului cuantic este mult mai dificilă 

Construirea computerului Osprey a fost mult mai dificilă decât simpla adăugare de qubiți, a explicat Oliver Dial de la IBM. Qubiții pot fi perturbați de forțe exercitate asupra lor de către qubiții învecinați într-un mod asemănător cu „firele încrucișate” care pot crea probleme pentru computerele convenționale. Atunci când mai mulți qubiți sunt incluși într-un cip, există mai multe șanse ca așa ceva să se întâmple. Qubiții din Osprey sunt controlați prin conectarea cipului la electronice convenționale, conform descopera.ro.

Una dintre problemele cu care se confruntă un computer cuantei este cel al temperaturii din cauza firelor superconductoare care funcționează doar la temperaturi de aproape minus 273 °C. Computerul cuantic Osprey trebuie ținut într-un frigider special și trebuie supravegheat ca toate firele sale să nu aibă temperatura crescută cu nici măcar un pic.

Un pas mare către evoluția industriei globale

Jay Gambetta, un IBMer și vicepreședinte al IBM Quantum, a anunțat că noul brand este important în evoluția industriei globale de calcul cuantic.

„Un moment important în evoluția industriei globale de calcul cuantic. Pe măsură ce continuăm să extindem sistemele cuantice și să le facem mai ușor de utilizat, vom continua să vedem adoptarea și creșterea industriei cuantice”, a anunțat Jay Gambetta.