Beneficiile canabisului medicinal, dezbătute în Parlament
Folosirea medicală a canabisului este o realitate în Țările de Jos, Italia, Germania, Finlanda și în unele state americane. În Franța, folosirea canabisului în scop medicinal este experimentală. În România, beneficiile canabisului medicinal, dezbătute în Parlament argumente medicale și legislative în vederea legalizării canabisului în scop medical.
Proprietăți canabis medicinal
Când auzim de canabis, gândul se duce imediat la drog și interzicere… Totuși, această substanță are proprietăți medicale pozitive pentru pacienți cu dureri cronice, cu spasme asociate sclerozei în plăci, cu lipsa apetitutului provocată de SIDA sau cancer… Și lista acestor proprietăți este generoasă, recunoscută mai mult în unele țări și mai puțin sau deloc în altele.
Canabisul sau cânepa indiană
Canabisul – cânepă indiană – era folosită ca plantă medicinală încă din Egiptul Antic. Dar această plantă a fost studiată riguros, în mod științific abia în secolul al XX-lea, din cauza interzicerii ei. Abia în 1992, interesul pentru această substanță a revenit odată cu descoperirea profesorului Raphael Mechoulam a unui analog al canabisului produs chiar de organismul nostru: anandamida. Potrivit acestui profesor de la Universitatea din Jerusalem ”sistemul endocanabinoidelor joacă un rol practic în toate sistemele fiziologice”.
Canabisul medicinal e foarte bun în boli ca SIDA, epilepsie sau Alzheimer
Astfel, numeroase studii au confirmat multiplele proprietăți ale canabisului medicinal: proprietăți anti-durere, în special dureri cronice rezistente: proprietăți anti-spasme, în cazuri de scleroză în plăci, epilepsie parțială; proprietăți anti-vomitive și contra grețurilor, în special pentru pacienții care fac chimioterapie sau afectați de SIDA; stimularea apetitului, în caz de scădere în greutate accentuată sau de cașexie (sindrom care afectează metabolismul asociat cu boli cronice cum este cancerul) la persoane în vârstă, pacienți afectați de boala Alzheimer sau SIDA. De asemenea, este folositor pentru îmbunătățirea somnului, contribuie la ameliorarea astmului.
Potrivit profesorului Mechoulam, medicamentele viitorului pe bază de canabis vor fi fără îndoială legate de neuroprotecție și de reducere a durerii cronice.
Prudență în tratamentul cu canabis medicinal
Canabisul fumat crește riscul de cancer pulmonar ca și tutunul, chiar mai mult, avertizează unele studii. Dar canabisul este folosit în scopuri medicale, ceea ce este autorizat în țări.
Pe de altă parte, canabisul medical poate interfera cu alte medicamente (în special anti-epileptice, anti-coagulante și imunosupresoare), modificându-le eficacitatea. De aceea, se impune multă prudență. În Franța, anul viitor, se va face un bilanț beneficiu-risc în privința canabisului terapeutic.
Beneficiile canabisului medicinal sunt discutate în Parlament
În Anglia și în România, demersurile pentru accesul la tratament cu canabis medicinal au pornit din suferință. În Anglia, Hannah Deacon, o mamă care a luptat pentru fiul ei. În România, Alexandra Cârstea devine inițiatoarea campaniei pentru legalizarea canabisului medicinal în țara noastră când lupta pentru salvarea vieții mamei sale.
Ambele – Hannah Deacon și Alexandra Cârstea, sunt azi în Parlamentul României, la a doua Conferință Internațională pe tema canabisului medicinal. Întâlnirea, cu caracter științific, are invitați din Marea Britanie și Germania și este organizată de Comisia de Sănătate din Camera Deputaților, împreună cu Asociația Victoria Mea. Evenimentul are ca scop dezbaterea asupra beneficiilor canabisului în scop medical și accesul pacienților români la tratament.
La aceste eveniment participă profesorul neurolog Michael Barnes, expertul în canabis medicinal Hannah Deacon, ambii din Marea Britanie, și Sita Schubert, avocat, expert în legislație europeană în domeniul canabisului medicinal, din Germania.
Hannah este expert în canabis medical și una dintre cele mai influente și mai cunoscute femei lideri din sectorul canabisului medicinal din Marea Britanie. Ea vorbește la acest eveniment, din experiența personală dureroasă, despre cum canabisul medicinal i-a salvat viața fiului ei. Povestea de viață a familiei ei a ajutat la schimbarea stigmatului adus plantei de canabis, utilizată în scop medical, în Marea Britanie.
De asemenea, la acest eveniment este Alexandra Cârstea, președinte fondator al asociației Victoria Mea, cea care a demarat mișcarea pentru legalizarea canabisului medicinal în România, cea care, încercând să își ajute mama, pacient oncologic, a stabilit legături internaționale cu reputați medici și cercetători care au îndrumat-o în administrarea canabisului.
Citește și Dr.Monica Pop: „E legalizată morfina și nu legalizează canabisul?