Care sunt condițiile minime de funcționare a stânelor, clarificări ANSVSA
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmis o notă de serviciu către toți reprezentanții din teritoriu, în care sunt specificate condițiile minime care trebuie să fie îndeplinite de către stâne, pornind de la specificul național.
Acestea au fost stabilite în urma discuțiilor cu reprezentanții asociațiilor de crescători, susține vicepreședintele ANSVSA, Ioan Oleleu.
„Este foarte important să se poată realiza în așa-zisa modernizare a stânelor elementele tradiționale: lemn, piatră etc. O altă întrebare a fost legată de sursa de apă. Este cunoscut faptul că o stână, de obicei, se poziționează foarte aproape de un izvor sau o altă sursă de apă. În acest sens, o facilitate minimă pentru a asigura o apă curentă în incinta obiectivului respectiv, fără a fi nevoie de o racordare la o rețea națională de apă, respectiv captarea unui izvor sau dotarea cu un recipient sau rezervor de anumite dimensiuni și aprovizionarea periodică și ritmică”, a declarat Ioan Oleleu, la AgroTv.
El a făcut referire și la regulile de igienă pe care trebuie să le respecte cei care produc brânză și care sunt foarte importante: igiena personală, igiena echipamentelor, igiena ustensilelor folosite.
”Nu ne-am dori sub nicio formă ca aceste stâne să îmbrace forma unor containere, nu este cazul să mergem în această direcție”, a mai precizat vicepreședintele ANSVSA.