Experții OMS pregătesc un proiect pentru combaterea dezinformării în contextul pandemiei de coronavirus: Un pericol relativ nou pentru sănătatea publică
Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că va reuni oamenii de știință și experți din diverse domenii pentru un proiect ce vizează combaterea dezinformării, pericol relativ nou pentru sănătatea publică, conform DPA.
Cercetători din diverse domenii, cum ar fi IT, sociologie, psihologie, sănătate și comunicare vor face parte dintr-un proiect pentru combaterea dezinformării.
Colaborarea se va concentra pe un nou domeniu de cercetare, pe care OMS îl numeşte ”infodemiologie”.
Drectorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a tras un semnal de alarmă la începutul pandemiei de coronavirus asupra unei infodemii care amenință să copleșească oamenii cu o abundență de informații, dezinformare și teorii conspirative.
Infodemiologia îşi propune să studieze cum să se gestioneze cel mai bine această ameninţare.
”Nu a fost niciodată mai clar faptul că comunicarea este o intervenţie publică importantă în sănătate care contribuie la controlul pandemiilor alături de epidemiologie, virologie şi managementul clinic”, se arată într-un comunicat al OMS difuzat înaintea conferinţei.
Informaţiile neclare şi înşelătoare ar putea ”afecta încrederea” în autorităţile din domeniul sănătăţii, a indicat agenţia ONU.
”Cel mai dăunător aspect al infodemiei au fost informaţiile false şi distorsionate din partea unor persoane neautorizate. Acest lucru a dus la împărtăşirea unor informaţii periculoase şi care nu pot fi verificate”, a adăugat sursa citată.