Cum ajungi în locul unde ar fi ascunse comori ale dacilor (VIDEO)

Publicat: 23 nov. 2022, 14:00, de Eliza Popa, în Turism , ? cititori
Cum ajungi în locul unde ar fi ascunse comori ale dacilor (VIDEO)

Un ținut sălbatic, presărat cu rămășițe ale unor așezări dacice și romane, cu cascade și peșteri spectaculoase…Sună magnific și e mai interesant când afli că în acest loc ar fi ascunse comori ale dacilor

Streiul se numără printre râurile legendare din România. În Antichitate, râul care izvorăște din ținutul cetăților dacice purta numele Sargeția. Iar în apele sale Decebal ar fi ascuns marile comori ale dacilor.

Relieful carstic al ținutului traversat de cursul superior al Streiului, înainte de a coborî din munți în țara Hațegului, a favorizat apariția unor locuri spectaculoase. Numeroase cascade și peșteri împodobesc munții printre care se strecoară apele sale.

Cum ajungi în locul unde ar fi ascunse comori ale dacilor

O cale ferată forestieră a funcționat până la începutul anilor ´70 pe valea Streiului. Pornea din satul Baru, spre izvoarele aflate în ținutul cetăților dacice din munții Șureanu, la capătul unui traseu de peste 20 de kilometri.

De la ieșirea din sat până la izvoarele de sub vârful Negru, Streiul poartă numele Petroș și a traversează un defileu sinuos. E mărginit de versanți abrupți, acoperiți de păduri vaste. Pe culmi au rămas vestigii ale unor așezări dacice și romane și mai multe stâne.

Drumul forestier înaintează pe malul stâng al Streiului, a cărui vale se îngustează treptat, pe măsură ce se apropie de izvoare. La 5 – 6 kilometri de sat, călătorii ajung în poiana de sub Ticera Pinului.

După alți 2 – 3 kilometri, turiștii ajung în apropierea pârâului Șipot, cunoscut pentru cascadele și peșterile sale.

Cum se ajunge la Poteca Dacilor

Această zonă ca-n paradis atrage ca un magnet drumeţi datorită peisajelor naturale spectaculoase, care-ţi taie respiraţia. Peşteri fermecătoare precum cea a Cascadei, Pălăriei, Gaura Boului, Tecuri, Ponorul de la tăul fără fund sau Cezar Manea, peisajul pitoresc de o frumuseţe rară sau aerul curat din inima munţilor…Sunt doar câteva dintre motivele pentru care turiştii care ajung în România nu trebuie să rateze Valea Streiului din judeţul Hunedoara.

Pe Valea Streiului, numită şi “Poteca Dacilor”, se ajunge din comuna Baru-Mare, aflată între Haţeg şi Petroşani, de unde, în partea stângă se face un drum spre Munţii Şureanu. Drumul duce spre izvoarele Streiului, după un traseu de aproximativ 35 de kilometri.

Cei care-şi propun să viziteze Valea Streiului trebuie să ştie că, oficial, există un singur traseu ce poate fi parcurs, şi anume Baru-Mare – Valea Streiului – Vf. Lola – Vf. Bulzului – Vf. Porumbelu Mare. Totuşi, localnicii cunosc şi alte poteci ascunse pe unde drumeţii pot ajunge la numeroasele peşteri de pe Valea Streiului.

Misterele locului unde ar fi comori ale dacilor

Înainte ca Dacia să fie cucerită de romani, Decebal ar fi ascuns o parte a comorilor în albia râului Sargeţia, care curgea în apropierea capitalei Sarmizegetusa Regia, potrivit istoricului latin Dio Cassius.

Autorul „Istoriei Romanilor” mai scria că invadatorii ar fi descoperit o parte din comori, după ce Biciclis, un get care ar fi ştiut locul ascunzătorilor, a fost luat prizonier. Și ar fi dat în vileag povestea. Comorile au ajuns în Roma, o dată cu alte prăzi care au totalizat peste 160 de tone de aur şi 300 de tone de argint. Cucerirea Daciei a fost sărbătorită timp de 123 de zile în Imperiul Roman, mai scria Dio Cassius.

La aproape 14 secole de la invazia romanilor în Dacia, povestea comorii lui Decebal revenea în actualitate. Mai mulţi istorici din secolul XVI relatau despre o comoară extrem de valoroasă descoperită de pescari, în râul Strei.

Locul dacilor, privit cu interes de istorici 

Povestea comorii descoperită în Strei în urmă cu aproape cinci secole a fost privită cu mult interes de istorici. Unii dintre cercetători au susţinut că a fost puţin probabil ca tezaurul să fi fost găsit în albia Streiului, ci mai degrabă în vecinătatea cetăţilor dacice. Rămâne ca istoria să rezolve, poate, parțial misterele…

Deocamdată vorbim despre un loc de vis. În ultimele decenii, pe aproape 20 de kilometri în zona Haţegului, pe cursul râului au fost construite canale şi hidrocentrale, iar amenajarea hidrografică va continua şi în următorii ani înspre gura de vărsare în Mureş. De asemenea, unii cercetători susţin că râul învolburat care izvorăşte din Munţii Şureanu şi-a abătut cursul de-a lungul timpului.