De ce și-a dat demisia Vasile Dîncu. Mărturisirile fostului ministru

Publicat: 25 nov. 2022, 11:15, de Eliza Popa, în POLITICĂ , ? cititori
De ce și-a dat demisia Vasile Dîncu. Mărturisirile fostului ministru
INQUAM Photos / Octav Ganea

De ce și-a dat demisia Vasile Dîncu reprezintă o temă încă de actualitate. Fostul ministru al Apărării a luat decizia demisiei brusc și în condiții rămase încă sub semnul întrebării. Mărturisirile fostului ministru sunt, pe alocuri, uimitoare, cel puțin ca exprimare!

Vasile Dîncu (PSD) a declarat aseară la un post de televiziune că a decis să demisioneze din funcția de ministru al Apărării pentru că nu putea să lucreze „ca o bicicletă fără lanțuri”! Acesta a susținut că, în ciuda a ceea ce i-au comunicat personal Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, el „primea mereu pe surse invitația să-și dea demisia”.

De ce și-a dat demisia Vasile Dîncu. A fost supus presiunii

A existat o presiune continuă „din partea războiului hibrid pe care Rusia îl duce”, a continuat el. Dîncu a mai precizat că a resimțit această presiune și prin faptul că numeroase proiecte ale sale erau blocate.

Am luat (decizia) calm, că timp de vreo șase luni aproape, când eram prins de tot ce trebuia făcut pentru armată în condițiile unui război, când trebuia să fim în consonanță cu ce se întâmplă la NATO, să fim aproape în fiecare zi la Bruxelles sau în teatrele de operații, cu vizitele unor miniștri importanți la noi, primeam mereu pe surse invitația să-mi dau demisia. Eram întrebat dacă nu mă remaniază cumva partidul. În fiecare zi, repetitiv aproape, pe crawl la unele televiziuni era…

Era o presiune continuă de câteva luni legată de asta. L-am întrebat pe premier, mi-a spus că nu are vreo obiecție, pe președinteler partidului, același lucru, dar era o presiune”, a mai spus Vasile Dîncu.

Mărturisirile fostului ministru al Apărării: Era oprit, amânat…

Dâncu a mai adăugat că a interpretat această presiune ca fiind în război, ca fiind o presiune asupra ministrului Apărării din partea războiului hibrid pe care Rusia îl duce și-l duce cu insistență și o influență destul de bună pe Flancul Estic cel puțin, unde a existat ocupație sovietică. „Aveam și inițiative legislative care mi-au fost oprite, erau amânate, legate de drepturile militarilor, chirii, solde de grad, diurne, erau rămase unele din 2009 neactualizate. Am văzut că mi se tot amânau.

Statutul cadrelor militare, negociat îndelung cu celelalte entități militare, se amâna.

Mi-am dat seama că e un blocaj și că dacă mai stau, nu pot nici să-mi fac treaba cum ar trebui și aș putea să prejudiciez mersul bun al Ministerului și atunci am, renunțat, că nu mi se pare normal să lucrez ca o bicicletă fără lanțuri”, a explicat Dîncu, pentru B1 TV.

Cine i-a vrut capul lui Vasile Dîncu 

„Iohannis s-a supus după ce americanii au cerut <capul> lui Dîncu, din cauza opiniilor sale despre războiul ruso-ucrainean; Iohannis oricum nu-l plăcea pe Dîncu, un om foarte citit şi cult”, a fost de părere Norica Nicolai, imediat după ce Dîncu a demisionat.

Fostul europarlamentar a mai spus că demisia lui Vasile Dîncu din funcția de ministru al apărării a fost cauzată de declarațiile sale privind negocierile de pace din Ucraina, afirmații care nu ar fi convenit SUA, potrivit r3media.ro.

Ea a mai afirmat că președintele Iohannis i-a cerut demisia lui Dîncu: „Această opinie a unui ministru i-a deranjat în acelaşi timp şi pe americani, care au cerut capul lui Dîncu, iar Iohannis s-a supus”.
Norica Nicolai consideră că lui Iohannis oricum nu-i plăcea Dîncu, un om foarte citit şi cult, după cum a notat Magyar Nemzet.