Speranțe legate de un vaccin contra glioblastomului, cel mai agresiv cancer cerebral
Cercetători de la King’s College din Londra au pus la punct un vaccin contra glioblastomului, un cancer cerebral extrem de agresiv, care prelungește supaviețuirea pacienților.
Acest tip de cancer afectează celulele cerebrale și în prezent sunt puține tratamente disponibile pentru reducerea dimensiunii tumorii. Cercetătorii britanici au reușit să realizeze un ser care învață sistemul imunitar să recunoască aceste celulele maligne, transmite sante magazine.
Un tratament personalizat
Cercetătorii implicați în acest studiu au dezvoltat un tip de vaccin care este specific fiecărui pacient, izolând celule imunitare specializate – numite celule dendritice – din sângele pacientului. Apoi, aceste celule au primit biomarkeri ce provin dintr-un eșantion din tumora pacientului.
Odată ce acest eșantion este recunoscut, aceste celule au capacitatea de a învăța sistemul imunitar al pacientului de a recunoaște celulele glioblastomului. După ce vaccinul este administrat, sistemul imunitar recunoaște și țintește biomarkerii de pe celulele maligne.
Vaccinul, numit DCVax-L, testat timp de opt ani, a fost folosit pe un lot format din 300 de pacienți din diferite țări, afectați de glioblastom. Toți participanții la studiu au primit tratamentul standard în acest cancer, urmat de radioterapie și chimioterapie.
Două treimi dintre pacienți au primit vaccinul și chimioterapie complementară. Și restul de 99 de pacienți au primit placebo, vaccin inofensiv, și medicamentul de chimioterapie, temozeolomid. Nici pacienții, nici medicii nu au știut care dintre participanții la studiu primeau vaccin sau placebo. În cazul fiecărui pacient la care tumora s-a redus s-a procedat la administrarea unei noi doze de vaccin.
Cercetătorii au putut constata o evoluție semnificativă în privința speranței de viață a pacienților care au primit periodic o doză din acest nou vaccin: cu aproape 3 luni în plus, chiar 6 luni după intervenția chirurgicală, comparativ cu grupul-martor.
Aceeași constatare și în cazul pacienților cu recidivă: speranța de viață a crescut de la aproape 8 luni la 13 luni, în medie. Un alt rezultat: în cazul a 13% dintre pacienții tratați cu DCVax-L, supraviețuirea lor a depășit 5 ani de la diagnostic, față de 5,7% pentru grupul-martor. În plus, nu au fost raportate efecte secundare asociate cu acest vaccin, comparativ cu chimioterapia și radioterapia.