Atac legislativ la sarea iodată, se dorește vânzarea ei doar în farmacii

Publicat: 27 nov. 2022, 11:32, de Cezar Amariei, în Sănătate , ? cititori

Inițiativa de a interzice vânzarea sării iodate în magazine s-a lovit de Consiliul Legislativ, care a avizat negativ demersul. Dacă propunerea ar fi adoptată, sarea iodată ar mai putea fi cumpărată doar cu prescripție medicală, din farmacii.

La începutul lunii noiembrie, Alianța pentru Unirea Românilor depunea la Senat un proiect de lege care restricționează comercializarea sării iodate destinată consumului uman, pentru hrana animalelor, precum şi pentru utilizarea în industria alimentară.

Conform propunerii AUR, sarea iodată ar urma să se se comercializeze doar în farmacii și să poată fi cumpărată doar cu prescripție medicală. În caz contrar, comercianții ar urma să primească amenzi între 4.000 și 20.000 lei.

Aviz negativ

Inițiativa Alianței a picat însă testul Consiliului Legislativ, care a avizat negativ propunerea. Unul dintre principalele argumente se referă la faptul că până acum reglementările se făceau la nivelul Guvernului, nu al Parlamentului.

Mai exact, autoritatea competentă în domeniu este Ministerul Sănătății, în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor precum și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.

Un alt argument vine din partea Curții Constituționale, ce a arătat într-o decizie din 2017 că „Parlamentul, arogându-și competența de legiferare, a încălcat principul separației și echilibrul puterilor în stat consacrat de Constituție, viciu care afectează legea în ansamblu”.

Ce conține proiectul AUR

Conform inițiativei depuse de reprezentanții alianței la Senat, este permisă comercializarea sării iodate numai prin reţeaua de farmacii, doar cu prescripţie medicală, ambalată în cantităţi ce nu depăşesc 0,5 kg.

Sarea iodată comercializată trebuie să conţină maxim 30 mg iod/kg de sare, respectiv 50,6 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 39,2 mg iodură de potasiu/kg de sare.

Constituie contravenţii următoarele fapte:

a) comercializarea sării iodate pentru consumul uman, pentru hrana animalelor sau pentru fabricarea pâinii şi a produselor de panificaţie;

b) comercializarea cu amănuntul a sării iodate, cu excepţia situaţiei prevăzute la art. 2 alin. (3);

c) nerespectarea condiţiilor de transport, depozitare şi comercializare a sării neiodate, stabilite de producător în conformitate cu prevederile legale;

d) utilizarea sării iodate la fabricarea pâinii şi a produselor de panificaţie, la consumul în alimentaţia publică şi colectivă precum şi pentru hrana animalelor.

Contravenţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi c) se sancţionează cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei, iar cele prevăzute la alin. (1) lit. b) şi d) se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei.

Argumentele AUR

„Românii consumă zilnic de 2-3 ori mai multă sare “iodată” decât cantitatea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care este de 5 grame de sare. Acest consum ridicat de sare explică rata ridicată a hipertensivilor – circa 40% din populația adultă a țării noastre – precum și numărul mare de decese provocate de bolile cardiovasculare și atacurile cerebrale”, motivează AUR inițierea proiectului de lege.

Este invocat un studiu realizat în 2015 de Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România arată că „sarea neiodată are termen de valabilitate nelimitat (8% dintre produsele analizate), în timp ce la sarea iodată termenul de valabilitate variază între 1 an și 20 de ani, în funcție de substanțele chimice adăugate în procesul de iodare a sării. Aceste variații ale termenului de valabilitate demonstrează toxicitatea sării iodate, dată de substanțele chimice adăugate în procesul de iodare a sării”, susține AUR.

Printre alte inițiative legislative recente, AUR vrea reintroducerea obligatorie a uniformelor școlare. Motivul: „elimină stresul copiilor de a decide zilnic cu ce să se îmbrace”.