Turiștii se adună, la 28 noiembrie, în jurul Sfinxului din Bucegi la ora apusului. Cântă, dansează și meditează în apropierea stâncii cu chip de om până la lăsarea întunericului. Aceste reuniuni au loc anual, pe 28 noiembrie, după ce s-a zvonit că în această zi, la Sfinx, la ora 16.45, razele soarelui ar forma o ”piramidă energetică”, pe care oamenii o pot simți.
Legenda a cucerit tot mai mulți adepți, începând din 2015, iar evenimentul și locul au crescut în popularitate. Se mai spune însă că doar cei inițiați pot să vadă piramida energetică.
Ziua Sfinxului din Bucegi. O poartă de ieşire din universul terestru
Se spune că Sfinxul nostru ascunde mistere nebănuite şi că ar fi cel mai vechi dintre simbolurile noastre sacre. Faptul că, în fiecare an, la data de 28 noiembrie, la apus, razele soarelui construiesc o piramidă energetică în jurul lui a devenit de notorietate.
Povestea este însă complexă. Unii afirmă că Sfinxul nostru ar fi „polul energetic al planetei”, specialiştii precizează însă, că este „o formă ciudată, care a fost săpată în roca conglomerată, printr-o acţiune a vântului care poartă numele de eroziune”...
Înconjurat de mistere și legende, Sfinxul din Bucegi este unul dintre cele mai frumoase monumente naturale din țara noastră. Sunt povești care ne spun că este Axa Lumii sau că dacii, simțind chemarea acestuia, deveneau nemuritori.
În fiecare an, pe 28 noiembrie, sute de oameni urcă muntele și se strâng în jurul Sfinxului pentru că, astăzi, razele Soarelui care îl îmbrățișează formează o piramidă magică, unii spunând vindecătoare. Mit, legendă sau povești din Antichitate, Sfinxul a fost martorul tăcut al istoriei acestui petic de țară, a județului Dâmbovița.
Elena Ceaușescu știa despre centrul energetic din Bucegi
Conform teoriei cercetătoarei Cristina Panculescu, care a efectuat un amplu studiu asupra masivului Bucegi – studiu despre care se spune că a ajuns la un moment dat „pe biroul” Elenei Ceauşescu, în Bucegi, în apropierea Vârfului Omu, se află un centru energetic. „Chemaţi de Sfinx, dacii ştiau a se face nemuritori“, concluziona studiul, finalizat în 1988 şi înaintat către C.C. al P.C.R. Cercetătoarea demonstra, printre altele, că acest „Centru” reprezintă o poartă de ieşire din universul terestru, cu o activitate energetică măsurabilă, care se manifestă ciclic.
Sfinxul din Munții Bucegi este un megalitantropomorf situat la2216 m altitudine, în județul Dâmbovița, pe teritoriul administrativ al comunei Moroieni. Originea numelui Sfinxului este datorată asemănării sale cu un cap uman, mai exact cu Sfinxul Egiptean, formarea lui fiind datorată eroziunii eoliene (vântului). Format dintr-un bloc mare de piatră ce a căpătat forma de astăzi într-un timp foarte îndelungat, Sfinxul din Bucegi, aflat pe platoul Bucegi, măsoară 8 metri în înălțime și 12 metri în lățime.
Cum se poate ajunge la Sfinxul din Munții Bucegi
La Babele și la Sfinx se poate ajunge atât cu telecabina sau mașina, cât și pe jos. Cea mai ușoară cale de acces către Sfinx este cu Telecabina Bușteni – Babele, un traseu cu o lungime de 4350 m și o diferență de nivel de 1235 m.
Astăzi în Munții Bucegi va fi cer noros și se va înregistra ninsoare ușoară, potrivit datelor meteo.