Festivalul Enescu nominalizat la Premiile Oscar în muzică
Festivalul Internaţional George Enescu a fost inclus pe lista scurtă a nominalizărilor la The International Opera Awards, echivalentul la Premiile Oscar în muzică, potrivit organizatorilor festivalului.
Festivalul George Enescu este nominalizat la categoria „Festival”, alături de Donizetti Festival (Bergamo), Garsinton Opera, Opera Leipzig Wagner 22, Santa Fe Opera şi Savonlinna Festival, pentru includerea în program a unor reprezentaţii de operă inovatoare.
Festivalul Enescu nominalizat la Premiile Oscar în muzică
„La ediţia din 2021, care i-a avut la conducere pe dirijorul Vladimir Jurowski – în calitate de director artistic, şi Mihai Constantinescu – director executiv, toate operele în concert din cadrul Festivalului Enescu au fost prezentate în premieră în România, cu proiecţii multimedia, în interpretările unora dintre cei mai renumiţi artişti şi orchestre internaţionale din lume.
Proiecţiile multimedia au fost concepute de regizoare precum Carmen Lidia Vidu sau Nona Ciobanu, Opera Te Deum, compusă de faimosul tenor, compozitor şi dirijor Jose Cura, a avut premiera mondială în România şi a marcat aniversarea celei de-a 25-a ediţii din istoria Festivalului Enescu„, informează organizatorii festivalului.
Ce este Festivalul Enescu
Festivalul „George Enescu” este un eveniment muzical românesc de prestigiu internațional, inițiat în anul 1958, în memoria marelui compozitor și violonist virtuoz român George Enescu. La început, festivalul s-a ținut din trei în trei ani. În anii ’80, festivalul și-a pierdut din strălucire, după ediția din 1979 având loc neregulat.
A fost reluat după Revoluția din 1989 (prima dată în 1991), iar prin Hotărârea de Guvern nr. 258 din 13 martie 2002 privind organizarea din doi în doi ani la București a Festivalului Internațional „George Enescu”, s-a stabilit actuala ritmicitate a festivalului.
De-a lungul anilor, la festivalul organizat la Ateneul Român și la Sala Radio, au participat orchestre și muzicieni de mare prestigiu, precum Filarmonica din Viena, dirijată de Herbert von Karajan, Filarmonica din Stockholm, dirijată de Sergiu Celibidache și Filarmonica din Londra, dirijată de Sir John Barbirolli.
Alte personalități muzicale mondiale care au participat de-a lungul anilor la festival au fost Joseph Palnciek, Claudio Arrau, Arthur Rubinstein, David Oistrah, Kurt Masur, Boris Berezovski, Antonio Menses, Jose Van Dam, Lawrence Foster. Printre personalitățile din România au fost Elena Cernei, David Ohanesian, Nicolae Herlea, Dan Iordăchescu, Ionel Pantea, Ludovic Spiess, Viorica Cortez, Eugenia Moldoveanu, Elena Simionescu, Radu Lupu, Dan Grigore, Ion Kolenberg și alții.