15 ani de la nașterea Catedralei Neamului. Câți bani s-au investit și ce urmează (VIDEO)
Se împlinesc 15 ani de la nașterea Catedralei Neamului. La 29 octombrie 2007 Patriarhul Daniel oficia slujba de punere a pietrei de temelie, în prezența multor oficialități, cum ar fi Petre Roman! În Catedrala Mânturii Neamului s-au investit mulți bani.
Slujba de punere a pietrei de temelie şi a sfinţirii locului destinat construirii Catedralei Naţionale, pe terenul din Calea 13 Septembrie din Bucureşti, a avut loc în 29 noiembrie 2007, fiind oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Amplasamentul de pe Dealul Arsenalului, în spatele Palatului Parlamentului, a fost recomandat de municipalitate după alte trei propuneri, făcute în etape diferite (Piaţa Unirii – 1999, Piaţa Alba-Iulia – 2001 şi Parcul Carol – 2004). Unul din motivele pentru care Patriarhia a acceptat acest amplasament a fost acela că în această zonă cinci biserici au avut de suferit pentru a se construi pe locul lor Casa Poporului, trei dintre ele (Alba Postăvari, Spirea Veche şi Izvorul Tămăduirii) au fost demolate, iar două (Schitul Maicilor şi Mihai Vodă) au fost translate.
15 ani de la nașterea Catedralei Neamului. Câți bani s-au investit
O investigație Recorder arată că, în Catedrala Mântuirii Neamului au fost „îngropați” deja 150 de milioane de euro. Din care, 120 de milioane de euro sunt bani publici. Tabla din cupru aurit, care acoperă construcția, a costat peste 2,5 milioane de euro, bani care au ajuns la omul de afaceri și fostul primar Virgil Baciu fără vreo licitație.
La acești 120 de milioane de euro din fondurile contribuabililor români se adaugă și costul terenului . Cele 11 hectare din inima Capitalei au fost evaluate la 180 de milioane pe piața imobiliară. Terenul a fost transferat gratuit de statul român Bisericii Ortodoxe, astfel că suma totală investită până acum de stat se ridică la 300 de milioane de euro. În 2017, BOR afirma că 85 de milioane de euro sunt de ajuns pentru catedrală.
BOR, statul român și firmele contractate pentru construirea catedralei refuză să furnizeze oficial orice informație, deși este vorba despre sume uriașe alocate din bugetul public.
De câți bani mai e nevoie pentru Catedrala Neamului
Într-un interviu din 2017, purtătorul de cuvânt al Bisericii, Vasile Bănescu, afirma că suma totală care se va cheltui pentru Catedrală este de circa 85 de milioane de euro: „Au fost cheltuite 65 de milioane și ar mai fi nevoie de circa 20 de milioane de euro pentru a ridica în formă finală Biserica”.
O sursă consultată în timpul investigației arată că tabla din cupru aurit montată pe catedrală a fost cumpărată la prețul de 84 de euro/ metrul pătrat. În mod obișnuit, o tablă de calitate folosită pentru acoperirea unei case costă în jur de 15-20 de euro/ metrul pătrat. „Este cel mai scump lucru cu care se poate acoperi ceva”, a explicat, în cadrul investigației, un specialist în domeniu.
Proiectul catedralei a prevăzut folosirea a 30.000 de metri pătrați de tablă din cupru aurit pentru acoperirea construcției înalte de peste 100 de metri. Astfel, rezultă un cost total de 2,52 de milioane de euro doar pentru acoperiș.
Patriarhia, obligată de judecători să prezinte sursele de finanțare
În vara acestui an, magistrații Curții de Apel București au decis să oblige Patriarhia Română să prezinte datele referitoare la toate instituțiile publice sau companiile de stat care au finanțat Catedrala Neamului precum și Centrul Cultural – Misionar „Familia” din Pantelimon. Decizia, definitivă și irevocabilă, nu a fost încă pusă în practică.
Hotărârea judecătorilor vine în urma procesului inițiat de jurnaliștii de la „Să fie lumină”, care ceruseră inițial datele respective conform legii accesului la informațiile publice. Patriarhia Ortodoxă Română a refuzat, motivând că „absolut toate sumele alocate Bisericii Ortodoxe Române sunt făcute publice de către instituțiile finanțatoare”. Magistrații Tribunalului București au fost însă de altă părere și au dat câștig de cauză jurnaliștilor.
Nemulțumită, Patriarhia a făcut recurs, dar Curtea de Apel București a păstrat în februarie 2022 decizia primei instanțe. „Ne-am fi dorit să anunțăm public acest rezultat la început de primăvară – dar startul războiului din Ucraina și atenția publică exclusiv concentrată pe desfășurarea ostilităților ne-au dat planurile peste cap.
Să fie lumină la Catedrala Neamului
În ciuda hotărârii judecătorești definitive, BOR nu s-a îngrijit încă – după mai bine de trei luni de la anunțarea sentinței – să ne furnizeze „datele solicitate, în integralitatea lor”, așa cum au obligat-o magistrații”, au transmis jurnaliștii de la „Să fie lumină!”.
Conform acestora, după aflarea verdictului final, Să fie lumină i-a transmis un mesaj lui Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, comunicându-i deznodământul și invitându-l să dea curs deciziei judecătorilor.
„Nu am primit vreun răspuns. Ce-i drept, magistrații Curții de Apel București nu și-au motivat deocamdată hotărârea (deși, repetăm, au trecut mai mult de trei luni de la pronunțarea ei). După motivarea hotărârii, vom mai încerca o dată. Dacă nici atunci BOR nu se va supune legii (o hotărâre judecătorească are valoare de lege pentru cel vizat de ea, este obligatorie), vom fi nevoiți să o punem în executare, la capătul unui nou proces, prin „instrumentul” legal numit executor judecătoresc”, transmit jurnaliștii.