Când se pune grâu de Sfântul Andrei. Ce semnificație are
Când se pune grâu de Sfântul Andrei și ce semnificație are? Sfântul Andrei -ocrotitorul românilor și cel care a adus creștinismul pe meleagurile noastre – se sărbătorește în fiecare an pe data de 30 noiembrie. Dar grâul se pune la încolțit în noaptea de 29 noiembrie spre 30 noiembrie.
Grâul este un simbol al belșugului, al prosperității, atât în tradiția folclorică, cât și în cea religioasă. Se crede că grâul este simbolul vieții care biruiește moartea și, totodată, este simbol divin. Grâul se pune la încolțit după miezul nopții care precede ziua de Sfântul Andrei, practic în noaptea de 29 spre 30 noiembrie. Acest obicei se spune că este prevestitor al belșugului în anul ce vine.
Când se pune grâu de Sfântul Andrei. Ce semnificație are
Deci, pentru a vedea cum va fi anul următor, se pune grâu la încolţit într-o farfurie şi se udă până la Anul Nou. Pentru fiecare bob de grâu aşezat se spune în gând o dorinţă. Grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei va crește și se pune pe masă de Anul Nou, tot ca purtător de noroc și sănătate. Așa se spune din bătrâni.
Și…„de la Sfântul Andrei, creşte ziua cât bobul de mei” – tot din bătrâni zicere. În unele zone ale ţării, fetele îşi pun sub pernă 41 de boabe de grâu şi, dacă visează că le ia cineva grâul, se mărită. În special la sate se practică diverse ritualuri pentru protecţia de rele, bunăstare şi dragoste.
Nu în ultimul rând, în ziua de 30 noiembrie, femeile culeg ramuri de copaci, mai ales de măr, păr şi cireş, pe care le oferă membrilor familiei. Cel al cărui mănunchi de ramuri înfloreşte de Anul Nou va avea noroc şi va fi sănătos tot anul ce urmează.
Cum se pune grâul la încolțit
Graul se pune la încolțit în casă, într-un vas cu deschidere largă sau într-un ghiveci, și se poate folosi ca suport atât vata, buretele, cât și pământul. Este important ca fiecare membru al familiei să aibă propriul vas și, de asemenea, să se ocupe de îngrijirea boabelor de grâu puse la încolțit. Este recomandat ca vasul cu grâu pus la încolțit să fie așezat la lumină, de exemplu pe pervazul geamului, și să stea într-o camera călduroasă. Aceste condiții îl vor ajuta să crească mai repede și mai bogat.
De asemenea, este important ca boabele de grâu să fie udate destul de des, chiar și zilnic, și să nu se permită uscarea totală a suportului pe care este pus la încolțit. După ce grâul a încolțit, boabele nu trebuie mișcate, deoarece se pot rupe germenii.
Metode de pus grâu la încolțit pentru Sfântul Andrei
Una dintre cele mai comune metode prin care oamenii pun grâu la încolțit de Sfântul Andrei este pe suport de vată. Aceasta permite o bună absorbție a apei și lasă bobul să încolțească cu ușurință. După ce s-au presărat boabele pe primul strat de vată, se acoperă cu un alt strat de vată subțire și se udă din abundență.
Grâu la încolțit în burete este o metodă ingenioasă care, totodată, îți poate oferi o multitudine de variante de ornament este punerea grâului la încolțit pe suport din burete. Pentru această variantă, poți folosi inclusiv bureți de vase, cu singura condiție să fie nefolosiți și să îndepărtezi fibra abrazivă.
Aceștia pot fi tăiați în multiple forme haioase sau pot fi prinși între ei cu scobitori pentru un decor de-a dreptul fascinant. Peste bureți pui boabele de grâu și uzi din abundență până ce buretele este îmbibat cu apă. Apoi acoperă cu o caserolă din plastic pentru a proteja și a oferi un mediu prielnic creșterii.
Nu în ultimul rând se poate pune grâu la încolțit în pământ Dacă alegi să pui grâu la încolțit într-un ghiveci cu pământ, atunci încearcă să nu acoperi mai mult de câțiva centrimentri boabele, deoarece există riscul să-i îngreunezi creșterea. De asemenea, fiind mai dificil de răzbit stratul de pământ față de stratul de vată sau burete, este indicat să se lase boabele de grâu, cel puțin o zi, în apă, la înmuiat. După câteva zile trebuie să apară lăstarii.