Un virus pe care îl avem aproape toți mărește riscul de boli cardiovasculare
Potrivit unui studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard, virusul varicelei și al zonei zoster mărește riscul de accident vascular cerebral și probleme cardiovasculare.
Majoritatea oamenilor s-au infectat de-a lungul vieții cu virusul varicelei și zonei zoster (VSV). Inițial, prima infecție cu acest virus foarte contagios are loc în copilărie sub forma varicelei. După aceasta, VSV persistă latent în corpul omului, ascuns în interiorul celulelor. În circumstanțe încă necunoscute complet, VSV poate din nou să se multiplice și să provoace o boală numită zona zoster, transmite Futura Sante.
Se estimează că aproximativ o treime din persoanele infectate cu VSV fac ”zona” în cursul vieții, riscul crescând odată cu înaintarea în vârstă. Or, cercetătorii de la Universitatea de medicină Harvard au calculat că persoanele care au suferit de zona zoster au cu 30% mai multe șanse de a dezvolta probleme cardiovasculare pe termen lung, comparativ cu alte persoane.
Zona zoster și probleme cardiovasculare
La aceste date s-a ajuns în urma unei ample analize în care au fost incluse aproape 200.000 de persoane, care au fost monitorizate timp de mai mulți ani prin intermediul unui chestionar privitor la starea de sănătate: boli, apariția ”zona” și problemele cardiovasculare.
În această cohortă, s-au raportat 3.603 accidente vasculare cerebrale și 8.620 incidente cardiovasculare, cu o frecvență mai mare la persoanele care au avut zona zoster.
Potrivit calculelor științifice, riscul crescut cu 30% de accident vascular cerebral și de probleme cardiovasculare asociate cu zona zoster persistă până la 12 ani după apariția bolii.
Din punct de vedere biologic, s-ar putea ca VSV, unul din puținele virusuri care se pot replica în celulele care formează arterele, provoacă inflamații localizate în artere, forțând vasele de sânge. Ceea ce ar putea, în final, să afecteze întregul sistem cardiovascular și să favorizeze apariția accidentelor vasculare cerebrale și a altor accidente cardiovasculare.
Acest studiu a fost publicat în Journal of the American Heart Association.
Autorii studiului recomandă administrarea vaccinului la vârstele între 65 și 75 de ani pentru prevenirea efectelor zonei zoster, asociată cu dureri nevralgice și probleme oculare.