Jeleul de măceș inventat la Galați a obținut Marele Premiu la „Inovaliment”
La ediția din acest an a Târgului Internațional de Invenții și Inovații „Inovaliment”, cercetătorii de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galaţi au prezentat șapte lucrări referitoare la inventarea unor produse alimentare sănătoase datorită ingredientelor naturale utilizate. Din cele șapte noi produse prezentate, patru au fost premiate.
Jeleurile și sucul de măceș cu pulpă au obținut Marele Premiu
Marele Premiu al competiției i-a fost acordat Adinei Teodorescu, absolventă a unui program de master din cadrul facultăţii gălățene, care a elaborat o abordare integrată de prelucrare a măceşului, fruct remarcabil prin compușii benefici pentru sănătate.
Au fost realizate patru tipuri de produse pe bază de măceș, cu diferite conținuturi de zahăr. Primul produs a fost un jeleu fără zahăr, iar un al doilea produs a fost un jeleu cu un conținut mic de zahăr, ca să fie pe placul copiilor.
Un alt produs a fost un suc de măceșe cu pulpă, prin care este valorificat întregul fruct. Pentru că era prea astringent, acest suc a fost combinat cu suc de mere în diferite concentrații pentru a se obține un gust și o aromă plăcută.
Alt produs pe bază de măceș a fost un supliment alimentar obținut prin inocularea în pulpa de măceș a unei bacterii probiotice, fiind obținut un ingredient valoros nu numai prin culoare, dar şi cu un aport probiotic, cu efecte benefice pentru organism.
Berea cu pieliță de boabe de Băbească Neagră și jeleul de Băbească Neagră
Premiul I la Secțiunea „Alimente Funcţionale” i-a fost acordat Oanei Nistor, lector la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor, care a realizat un produs gelifiat, produs din struguri de Băbească Neagră.
„Am ales acest soi pentru că este autohton şi extrem de răspândit, cu o vechime foarte mare, cu o culoare extrem de plăcută şi cantitate mare de zaharuri, motiv pentru care nu am utilizat deloc zahăr. Am considerat că este şi un soi valoros datorită componentelor sale bioactive, importante pentru sănătate”, a declarat profesoara Nicoleta Stănciuc, prodecan al Facultății de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galați.
La Secțiunea „Alimente sustenabile”, doctoranda Daniela Serea a obținut Premiul II și foarte multe aprecieri pentru o bere în care a încercat să îmbunătăţească proprietăţile funcţionale şi de culoare prin valorificarea pieliţei din struguri roşii, soiul ales pentru această rețetă fiind tot Băbeasca Neagră.
La Secțiunea Biotehnologie a „Inovaliment”, Premiul I i-a fost acordat doctorandei Marina Picurov, care a inventat un ingredient revoluţionar, care se numeşte „tribiotic”, pentru că reuşeşte să reunească într-o singură formulă mai multe componente de efecte benefice. În prezent, sub formă de pudră, este testat în hrana peştilor și urmează să fie cercetat şi în alimentaţia umană.