A murit ciobanul român declarat Tezaur Uman Viu!
A murit ciobanul român declarat Tezaur Uman Viu! Cine este Nicolae Piţiş și care este povestea care i-a adus această „titulatură” inedită.
Unul dintre cei mai cunoscuţi interpreţi ai cântecului popular specific satului maramureşan arhaic, Nicolae Piţiş, a încetat din viaţă, la vârsta de 83 de ani, după cum a anunţat primarul oraşului Târgu Lăpuş, Mitru Leşe.
A murit ciobanul român declarat Tezaur Uman Viu!
Octogenarul Nicolae Piţiş, care a trăit în localitatea Lăpuşul Românesc, a fost declarat în anul 2011 Tezaur Uman Viu. El era recunoscut în România şi în străinătate pentru originalitatea interpretării horelor din grumaz, doinelor de dor, dragoste şi jale.
Nicolae Piţiş purta haina populară specifică zonei etnografice a Lăpuşului şi surprindea prin simplitatea omului care întreaga viaţă a trăit-o în sat. A reprezentat de-a lungul anilor România la o serie de evenimente culturale şi muzicale internaţionale, a fost subiectul unor filme documentare, interviuri şi a fost prezent cu vocea în unele filme artistice româneşti.
O parte dintre cântecele culese de el au fost preluate şi interpretate de Grigore Leşe sau Ioan Pop, iar în ultimii ani de artista Casandra Hauşi.
Cine este Nicolae Piţiş
Ciobanul s-a născut în Lăpuşul Românesc, o localitate din Maramureş, la doar 25 de kilometri de Baia Mare. Întrebat ce este de meserie, Badea Piţiş spune că s-a ocupat cu de toate, de la făcut geamuri şi vopsit case la oierit şi, mai ales, cântat. Mândru de reuşita sa artistică, mai spune că nu a făcut multă şcoală, însă acest lucru nu l-a încurcat foarte mult în viaţă. Badea Piţiş a uimit cu glasul său România, dar şi ţările cărora nici nu le mai ştie numărul.
A învăţat să cânte de la părintele său care, la rândul lui, a deprins secretele horei cu noduri tot din familie.
Nenumăratele premii obţinute în anii de când încântă iubitoriilor de folclor cu doinele sale pălesc au cunoscut încununarea cu titlul oferit de către UNESCO. Bătrânul a fost declarat cel mai autentic interpret al doinei maramureşene. Și a primit titulatura de „tezaur uman viu“, alături de alte nouă persoane care duc mai departe tradiţiile României.
Ce este un Tezaur Uman Viu
Tezaur uman viu este un titlu onorific acordat de Ministerul Culturii.
Tezaure Umane Vii a pornit ca o inițiativă UNESCO pentru salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Acesta vizează, pe de o parte, creșterea gradului de recunoaștere și vizibilitate a păstrătorilor și transmițătorilor elementelor de patrimoniu cultural imaterial în cadrul comunităților din care fac parte, al specialiștilor și al publicului larg.
Pe de altă parte, își dorește identificarea acelor persoane care, făcând dovada caracterului excepțional al performării, sunt capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia.