The Next Horizon: De încredere în mod natural și sustenabilitate sunt cheia 6G
Acesta este cel de-al optulea blog din seria noastră de Cărți Albe 6G care analizează modul în care tehnologia va continua să evolueze pe măsură ce lumea adoptă rețelele 6G, scrie Nathan Rippin, Senior Technology Writer pe Huawei Blog.
Puteți citi postările anterioare din serie aici: 6G: The Next Horizon
Acesta este ritmul schimbării, normele și așteptările noastre evoluează în mod constant, trecând, dacă vreți, în lanțul trofic.
Ar fi de neconceput, pentru cei mai mulți dintre noi, să achiziționăm o casă care să nu aibă o toaletă interioară și instalații sanitare moderne. În mod similar, este greu de imaginat să fii mulțumit de un televizor alb-negru, un computer care încarcă lent jocuri prin intermediul casetei sau un telefon mobil lipsit de conectivitate wireless.
Această progresie, către ceva din ce în ce mai bun, este valabilă și pentru infrastructura de rețea. Ceea ce cândva era suficient de bun, acum nu mai este. Și odată cu creșterea economiei digitale, susținută de conectivitatea mobilă, fiecare breșă de rețea este o amenințare existențială. Securitatea datelor este primordială.
În mod similar, pe măsură ce națiunile și regiunile de pe tot globul îmbrățișează strategii ecologice ambițioase – de la abordarea „Dual Carbon” a Chinei până la Green Dealul Uniunii Europene (UE), abordarea provocărilor urgente generate de schimbările climatice este considerată de asemenea critică.
Așadar, pe măsură ce drumul către 6G se vede, „Native Trustworthiness” și „Sustenability” – pilonul cinci și pilonul șase al viziunii generale a Huawei – sunt valori fundamentale, care se află chiar în centrul următoarei generații de tehnologie de rețele mobile.
Încredere nativă
Având în vedere că 6G integrează diverse capacități – de la comunicare și detecție până la calcul și inteligență – noua arhitectură de rețea va trebui să fie flexibilă și să se adapteze atât la detectarea colaborativă, cât și la învățarea distribuită, pentru a sprijini lansarea în masă a aplicațiilor de inteligență artificială (AI). Pe măsură ce această arhitectură prinde contur în anii următori, încrederea va sta la bază.
Dar ce înseamnă de fapt încrederea nativă? Înseamnă securitatea rețelei și confidențialitatea datelor, cu siguranță. Dar se referă și la rezistența, siguranța și fiabilitatea rețelei în sine.
Condusă de date – inclusiv cunoștințele esențiale și inteligența derivate din acestea – arhitectura de rețea 6G trebuie, prin urmare, să aibă încorporată încredere nativă End to End (E2E), de la arhitectura de guvernare a datelor care sprijină conformitatea și monetizarea datelor, până la tehnologii avansate de protecție a confidențialității și apărare. care poate atenua amenințarea atacurilor de calcul cuantic.
Criptografia și tehnologiile de apărare vor ajuta la construirea acestei rețele 6G. Aici, Huawei are în vedere trei piloni ai încrederii – și anume securitatea, confidențialitatea și rezistența – fiecare pilon fiind compus din diferite blocuri.
Securitate echilibrată
Securitatea se va concentra pe integritatea rețelei, confidențialitatea și disponibilitatea, luând în considerare realitatea evidentă că diferitele active vor necesita niveluri diferite de protecție în diferite scenarii.
Protecție permanentă a confidențialității
Atât identitatea utilizatorului, cât și comportamentul utilizatorului vor fi protejate: doar cei autorizați de utilizator vor putea interpreta conținutul informațiilor transferate acestora.
Reziliență inteligentă
În fața defecțiunilor și provocărilor inevitabile, conștientizarea situației și analiza datelor mari vor fi folosite pentru a identifica riscurile, apoi pentru a le evita sau a le transfera. Dacă acest lucru se dovedește imposibil, consecințele vor fi strict controlate, fiind acceptate doar riscurile reziduale, nevătămătoare.
Desigur, o serie de noi tehnologii vor face toate acestea posibile, dar două vor fi cheie.
Modelul de încredere multilaterală
Inclusiv modurile de punte, de consens și de aprobare, acest model va sta la baza sistemelor de securitate viitoare. Într-adevăr, având în vedere natura distribuită a arhitecturii de rețea 6G, o abordare bazată pe consens va fi cea mai importantă pentru încrederea multilaterală.
Aici, tehnologiile registrului distribuit – care nu sunt diferite de blockchain – trebuie dezvoltate. Cu toate acestea, în primul rând, există provocări ale rețelei wireless de abordat: inclusiv, dar fără a se limita la, cum să obțineți combinația dintre latență scăzută, disponibilitate ridicată, fiabilitate ridicată, protecție puternică a confidențialității și suveranitate digitală.
Criptografie post-cuantică
Calculul cuantic ridică provocări severe pentru criptografia clasică. Dar cu 6G, criptarea One-Time Pad (OTP) – o cheie privată generată aleatoriu care este folosită o singură dată pentru a cripta și decripta un mesaj – poate fi utilizată cu comunicații full duplex la nivelul fizic, protejând eficient împotriva viitoarelor atacuri bazate pe calculul cuantic .
Într-adevăr, tehnologia de comunicare cuantică este de așteptat să fie mai sigură și să aibă o latență mai mică. Dar cercetări suplimentare sunt – desigur – necesare.
Durabilitate
Trecând la pilonul șase și ajungem la o întrebare cheie a epocii: sustenabilitatea. Scopul final al designului terminalului de rețea 6G este de a promova dezvoltarea ecologică și durabilă. Ca atare, conceptul de design ecologic al 6G, aliat cu capacitatea nativă AI, va îmbunătăți eficiența energetică generală cu un factor de 100 în comparație cu 5G.
Consumul total de energie al rețelei 6G va scădea de fapt sub 5G, oferind în același timp o performanță și o experiență optime de serviciu.
În afară de propriile sale acreditări ecologice și de a fi infrastructura de bază a economiei digitale, 6G este, de asemenea, destinat să contribuie la dezvoltarea durabilă în general: va ajuta toate industriile să devină mai eficiente din punct de vedere energetic, să susțină succesul unei economii naționale diverse și îndrăznețe. strategii și, în cele din urmă, ne avantajează pe toți.
Acestea fiind spuse, există multă muncă de făcut și multe direcții de cercetare de urmat. Va fi necesară o suită completă de noi tehnologii pentru a realiza eficiența energetică, de la noi arhitecturi, materiale și hardware până la noi componente, algoritmi, software și protocoale.
Și pentru a se concentra pe obiectivul final, industria trebuie să stabilească metodologii la nivel de industrie pentru a evalua în mod corespunzător sustenabilitatea în întregul ecosistem.
O ultimă problemă care trebuie abordată este cererea în continuă creștere pentru putere de calcul, având în vedere creșterea AI. Într-adevăr, cerințele de putere de calcul ale AI se dublează la fiecare două până la trei luni, depășind legea lui Moore.
Și dacă centrele de date vor deveni centre neuronale – alimentate de inteligență – este imperativ ca învățarea automată avansată (ML) să fie implementată la maximum pentru a împuternici 6G bazat pe AI.
Pentru a facilita toate acestea, trebuie adoptată o abordare standardizată pentru a implementa arhitectura de calcul distribuită și orchestrarea software-ului, punând bazele unei rețele 6G care să servească drept platformă pentru un ecosistem diversificat.
O agendă clară pentru viitor
Așadar, de încredere în mod nativ și cu o agendă clară și durabilă, o rețea 6G începe să prindă contur. Și la fel cum foarte puțini ar fi putut prezice modul în care revoluția digitală ne-a remodelat viețile, cu comunicațiile mobile aflate în esență, este imposibil să ne imaginăm pe deplin ce va însemna cu adevărat apariția 6G.
Este imposibil să știm care vor deveni noile noastre norme și așteptări, luate de la sine înțelese până când ajungem în 2030. Va fi interesant să aflăm care sunt de fapt aceste necunoscute pe măsură ce încep să apară.