Pelerinaj de Sfântul Nicolae. Unde se află moaștele făcătoare de minuni

Publicat: 05 dec. 2022, 00:03, de Eliza Popa, în SOCIAL , ? cititori
Pelerinaj de Sfântul Nicolae. Unde se află moaștele făcătoare de minuni

Credincioșii merg în aceste zile în pelerinaj de Sfântul Nicolae, la moaștele Sfântului. Unde se află moaștele făcătoare de minuni în București și în lume!  

Credincioșii din toată țara au venit încă de duminică la Biserica Sfântul Gheorghe din București, cu ocazia pelerinajului de Sfântul Nicolae. La această biserică, alături de racla cu mâna Sfântului Nicolae, este expus și brâul Maicii Domnului, adus tocmai din Grecia.

Și brâul Maicii Domnului și mâna dreaptă a Sfântului Nicolae se vor afla în Biserica Sfântul Gheorghe Nou, până miercuri pe 7 decembrie, la orele 22. Potrivit tradiției Bisericii Ortodoxe, cinstitul brâu al Maicii Domnului a fost țesut din fire de cămilă de însăși Fecioara Maria. Tocmai de aceea reprezintă și unul dintre cele mai importante simboluri al Bisericii Ortodoxe Române.

Pelerinaj de Sfântul Nicolae. Unde se află moaștele făcătoare de minuni în București

După cultul Maicii Domnului, cel al Sfântului Nicolae este cel mai răspândit la poporul român. Sfântul  Nicolae a fost patronul unor domnitori luptători, precum Vlad Ţepes,  sau Mihai Viteazul.

În București, bisericile unde se găsesc părți din moaștele Sfântului Nicolae, sunt:

Biserica „Sfântul Gheorghe Nou” – ctitorita de  voievodului Constantin Brâncoveanu la începutul  sec XIII-lea. Locatie-Google maps

Unele surse  spun că mâna sfântului a fost adusă în țară de un cleric roman, care a mers la Bari la moaștele sfantului. Ajuns în țară, clericul a  încredinţat mâna sfântului către  Mitropolitului Ţării. Domn în Ţară pe atunci era marele Voievod Mihai Viteazul, care, convingându-se de adevăr, a poruncit Mitropolitului său iubit, Eftimie,  să îngrijească ca acest scump şi sfânt odor al bisericii să fie ferecat în aur şi împodobit cu pietre scumpe.

În anul 1993,  sipetul cu moaştele mâinii Sfântului Nicolae a fost furat de trei hoţi. După o vreme hoții au fost prinși, iar după ce sfintele moaște au fost recuperate,  au fost aşezate într-o lădiţă de argint, la loc de cinste, rămânând neatinse până astăzi.

În ultimii ani, în fiecare miercuri a săptămânii, biserica devine neîncăpătoare. După săvârşirea Tainei Sfântului Maslu şi a rostirii Acatistului Sfântului Nicolae, în intervalul orar 17:00 – 20:00, racla cu sfintele moaştele se deschide, pentru ca fiecare credincios să se poate închina.

Biserica Sfantul Nicolae Dintr-o Zi – ctitorită de Marica Brâncoveanu în anul 1702, unde cu ocazia împlinirii a 310 de a existență, în ziua de 29 aprilie 2012, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfințit racla care conține o părticică din Moaştele Sfântului Ierarh Nicolae.


Locatie-Google maps

Biserica Șerban Vodălocaș de cult impunător,  construit după  anii 2001, în partea de sud a capitalei, potrivit icoanefacatoaredeminuni.ro.

Locatie-Google maps

Biserica Vatra Luminoasă – care a luat naştere în anul 2003. Racla conținând un fragment din moaștele Sfântului Nicolae a fost dăruită acestei parohii de către de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, cu ocazia participării la Sfânta Liturghie din 14 februarie 2016.

Acest fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae a fost dăruit Paraclisului Reşedinţei Patriarhale în data de 12 ianuarie 2016 de arhim. Dimitrios Kavadias, parohul Bisericii „Sfântul Pantelimon” din Mitropolia Lagkadas, Grecia.

Locatie-Google maps

Unde se află moaștele Sfântului Nicolae în lume 

Moaştele  Sfântului Nicolae au odihnit la Mira aproximativ 750 de ani,  timp în care  vestea despre viaţa şi faptele săvârşite de marele ierarh a făcut înconjurul întregii lumi. Aducerea moaștelor Sfântului Nicolae la Bari s-a făcut într-un anumit context istoric.

În anul 1071 orașul Bari trecea printr-o perioadă de criză din cauza cuceririi normande, care l-a lipsit de rolul de capitală a Italiei bizantine, precum și de un declin în consecință a activităților comerciale.

Situația s-a înrăutățit odată cu cucerirea de către musulmani în 1085 a orașului Antiohia, principalul partener comercial al orașului.

Era deci nevoie de o acțiune care să ridice mândria și comerțul orașului. Această oportunitate s-a ivit în condițiile în care pe  traseul către Antiohia se afla Andriake, portul orașului Mira,  unde, la 3 km distanță, se găsea biserica care adăpostea moaștele Sfântului Nicolae. În acele vremuri, prezența în oraș a moaștelor unui sfânt era importantă nu doar din punct de vedere spiritual, ci și o destinație de pelerinaj și deci o sursă de bunăstare economică, generată de un asemenea eveniment.

Moaștele Sfântului Nicolae  prezente în   bazilica din Bari izvorăsc un lichid incolor, numit “mana” sau “mir „, care este  considerat  că posedă puteri supranaturale.

În care alte locuri din lume se mai află moaștele Sfântului Nicolae

În afara de relicvele de la Bari, al doilea mare adăpost de moaște ale sfântului, este Biserica San Nicolo din Veneția.

Un fragment al sfintelor moaște a ajuns la Biserica San Nicolo ‘al Porto din Rimini, la începutul secolului al XII-lea, iar în Franţa, la Saint-Nicholas-de-Port, Lorraine/Lorena, la impozanta bazilică Saint-Nicolas, se află o relicvă adusă de la Bari, în 1090.

O altă relicvă, adusă de împărăteasa Alexandra Fiodorovna, soţia ţarului Nicolae I, după o vizită la Bari, a ajuns în Rusia, la Catedrala Sfântul Nicolae din Sankt Petersburg.

Papa Benedict al XVI-lea a oferit, în 2008, un fragment Catedralei Sfântul Nicolae din Kemerovo, Siberia.