Cele mai mari minuni ale Sfântului Nicolae (VIDEO)
Cele mai mari minuni ale Sfântului Nicolae au făcut din acest sfânt unul dintre cei mai puternici mijlocitori ai lui Dumnezeu. Sfântul Nicolae, supranumit și „făcătorul de minuni”, este cunoscut ca protector al copiilor mici, al celor acuzați pe nedrept, al comercianților, călătorilor, fetelor nemăritate, mireselor și nu în ultimul rând al celor care se află în sărăcie și nevoie.
Cea mai mare minune care rămâne că moștenire de la Sfântul Nicolae, este pilda bunătății si milosteniei care l-a însoțit toată viața sa. Generozitatea și dărnicia sfântului, a devenit izvor de evlavie și dărnicie pentru întreaga creștinătate, un model de viață duhovnicească, pentru că atunci când omul devine milostiv, ajunge să se asemene cu Dumnezeu.
Se știe în acest sens, printre multe altele, că sfântul și-a împărțit, după moartea părinților, toată averea săracilor, sau fapta de binefacere îndreptată către cele trei surori, pe care tatăl acestora dorea să le dea spre viață de necinste, din cauza sărăciei, iar Sfântul Nicolae le-a dăruit o sumă însemnată de bani pentru a le feri de căderea în desfrânare, potrivit icoanefacatoaredeminuni.ro.
Cele mai mari minuni ale Sfântului Nicolae
Istoria mănăstirilor din România, Athos sau Rusia consemnează nenumărate intervenţii miraculoase ale Sfântului Nicolae. Este îndeajuns să amintim faptul că pe vremea când Sfântul Calinic era stareţul Mănăstirii Cernica, la cererea sa, Sfântul Nicolae a izbăvit mănăstirea de năvălirea turcilor, iar apoi a hrănit în mod miraculos obştea mănăstirii (peste 300 de vieţuitori) şi mulţimea de refugiaţi din calea turcilor în mănăstire, care, izolaţi, piereau de foame.
Sfântul Nicolae, mișcat de o sfânta dorire, a hotărât să călătorească spre a se închina la Sfintele Locuri. În timpul călătoriei pe mare, a început să sufle vantul foarte puternic și a izbucnit o furtună cumplită. Călătorii și echipajul își pierduseră cumpătul și așteptau să se înece.
Nicolae, însă, îngenuncheat, se ruga cu stăruință către Domnul și, iată, minunea s-a întâmplat. Vântul a încetat și marea îndată s-a liniștit. Însă un marinar care era la catarg, a alunecat și a căzut pe punte mort. Toți s-au mâhnit că s-a pierdut viața unui om. Dar prin rugăciunile puternice ale Sfântului, marinarul a înviat ca și cum s-ar fi trezit dintr-un somn adânc.
Datorită acestei minuni, Sfântul Nicolae a devenit ocrotitorul marinarilor și al tuturor celor care călătoresc.
Izbăvirea celor trei oameni condamnați la moarte
Sfântul Nicolae a izbăvit și trei oameni de la moarte, fiind ei calomniați pe nedrept. Acești oameni erau închiși într-o închisoare din Constantinopol, și au aflat de hotărârea omorârii lor, urmând că a doua zi să fie decapitați. Când însă l-au chemat în ajutor pe Sfântul Nicolae – aducandu-și ei aminte de el, și știind că în Lichia Sfântul a scapăt pe alți trei oameni care și ei urma să fie omorați în chip nedrept – îndată Sfântul Nicolae a ascultat cererea lor și s-a arătat în vis împăratului Constantin și eparhului Avlavios.
Pe eparh l-a mustrat pentru că pe nedrept i-a pârât pe cei trei nevinovați înaintea împăratului.
Iar pe împărat l-a învățat că nu cei trei condamnați de el erau vinovați și i-a spus că numai din invidie au fost pârați cum că ar fi niște răzvrătiți vrednici de moarte. Așadar, prin aceasta vedenie i-a eliberat Sfântul de la condamnarea la moarte.
Minuni ale Sfântului Nicolae. Moaștele tămăduitoare de boli
Alte povestiri despre sfânt dezvlăuie cum a salvat de foamete cetatea Mirei şi cum a mijlocit pentru mulţi acuzaţi pe nedrept.
Odată ajunse la Bari “se făceau multe minuni la moaștele cele tămăduitoare. Pentru că șchiopii și orbii, surzii și îndrăciții, precum și cei cuprinși de tot felul de boli, primeau tămăduiri, atingându-se de moaștele sfântului: și luni de dimineață erau patruzeci și șapte de bărbați și de femei tămăduiți; marți, douăzeci și doi; miercuri, douăzeci și nouă; joi dimineața a tămăduit pe un om surd și mut, care fusese cinci ani într-acea neputință”.