Ministrul Sănătății propune ”teritorializarea pentru medicii de familie”
Întrucât modul actual de funcționare a asistenței medicale primare nu este atractiv pentru medicii tineri, ministrul Sănătății propune o ”teritorializare” a medicilor de familie.
Ministrul Sănătății subliniază că această ”gândire” trebuie să fie abordată ”cu tact”.
„Apropo de posibilitatea de a deschide nişte puncte de lucru pentru medicii de familie din rural în oraş, sigur trebuie să abordăm cu tact această propunere, dacă este posibil de implementat. Eu vă spun că modul de funcţionare a asistenţei medicale primare, aşa cum a fost el gândit, nu se dovedeşte nici că oferă, în momentul de faţă, în mod echilibrat servicii medicale în România, nu atrage tinerii medici, deci e clar că perspectivele nu sunt cele mai bune şi cred că trebuie să regândim modul de finanţare şi de organizare a acestei activităţi. Iar faptul că am trecut de la acest sistem care a existat până în 1990 şi după aceea un timp, al teritorializării pentru medicii de familie, la un sistem în care nu avem niciun fel de evidenţă, pentru că oamenii sunt de peste tot la un medic de familie, creează foarte mari probleme (…) Cred că o gândire legată de teritorializare a fi binevenită”, a declarat ministrul Sănătăţii la dezbaterea „Direcţii strategice pentru sistemul de sănătate din România, până în 2030” organizată la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade”, citat de Agerpres.
Propunerea ministrului Alexandru Rafila vine după ce preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof.dr. Daniel Coriu, a subliniat în repetare rânduri că, în ţara noastră, aproape 700 de localităţi nu au medic de familie.
„În România, 14.400 de medici de familie şi medici de medicină generală, dintre care 37% au peste 60 de ani. În România, există aproape 700 de localităţi fără medici de familie”, subliniată prof. dr. Coriu.