Trafic blocat, în Marea Neagră, după impunerea embargoului asupra prețului petrolului rusesc
Aproximativ 19 tancuri petroliere aşteptau să traverseze apele turceşti luni, potrivit articolului care citează brokerii de nave, comercianţii de petrol şi serviciile de urmărire prin satelit.
Traficul de nave petroliere s-a blocat, luni, în largul Turciei, în prima zi a plafonului de preţ impus de Occident petrolului rusesc, Ankara insistând asupra unei noi dovezi de asigurare pentru toate navele, a relatat Financial Times.
Aproximativ 19 tancuri petroliere aşteptau să traverseze apele turceşti luni, potrivit articolului care citează brokerii de nave, comercianţii de petrol şi serviciile de urmărire prin satelit.
Un plafon de 60 de dolari pe baril impus de Grupul celor Şapte Naţiuni, Australia şi cele 27 de state ale Uniunii Europene asupra ţiţeiului rusesc livrat pe mare a intrat în vigoare în această săptămână, cea mai recentă măsură occidentală de pedepsire a Moscovei pentru invazia sa din Ucraina.
Acordul permite transportul petrolului rusesc către ţări terţe folosind nave din G7 şi state membre ale Uniunii Europene, companii de asigurări şi instituţii de credit numai dacă mărfurile sunt cumpărate la plafon sau sub plafon.
Rusia a declarat luni că plafonul occidental al preţului petrolului său va destabiliza pieţele globale de energie, dar nu îi va afecta capacitatea de a susţine ceea ce numeşte ”operaţiunea militară specială” în Ucraina.
Potrivit articoului Financial Times, citat de Reuters, patru directori ai industriei petroliere au declarat că Turcia a cerut o nouă dovadă de asigurare completă pentru orice navă care navighează în strâmtorile sale, în urma măsurilor.
Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii din Turcia nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii a Reuters.
Navele au ancorat lângă Bosfor şi Dardanele, cele două strâmtori care leagă porturile Rusiei de la Marea Neagră de pieţele internaţionale.
Primul tanc petrolier a sosit pe 29 noiembrie şi a aşteptat de atunci, potrivit unui broker de navă care a cerut să nu fie numit.