Cele mai bune rețete de sarmale ideale pentru Sărbătorile de iarnă

Publicat: 24 dec. 2022, 10:30, de Victor Scarlat, în LIFESTYLE , ? cititori
Cele mai bune rețete de sarmale ideale pentru Sărbătorile de iarnă

Prepararea sarmalelor constituie un adevărat ritual în fiecare casă și fiecare bucătar are propriile secrete. Descoperă cele mai bune rețete de sarmale ideale pentru Sărbătorile de iarnă.

Sarmalele sunt printre cele mai apreciate mâncăruri în România și puțini sunt cei care ar refuză o porție de sarmale aburinde, cu smântână și mămăliguță lângă! Deși este un fel de mâncare considerat tradițional românesc, el de fapt își are rădăcinile în Imperiul Otoman. Cuvântul „sarma” provine din limba turcă – „sarmak” și se traduce prin „a înfășura, înveli”.

În România, sarmalele se bucură de o apreciere în toate regiunile țării și sunt considerate o mâncare cu un simbolism aparte. Chiar și oala de sarmale din lut are un loc privilegiat în bucătăriile românilor. Se regăsește în majoritatea caselor și este considerată un element de baza în obținerea gustului autentic de sarmale.

Rețetă sarmale moldovenești

Rețetă sarmale moldovenești

Ingrediente

800 g carne de porc; 3 cepe mari;  2 linguri ulei; 100 g orez; 2 verze acre; 150 g costiță afumată; 100 ml suc de roșii; 2 linguri mărar; 2 linguri bulion; cimbru; sare; piper măcinat; piper boabe

Mod de preparare

Toacă ceapă cât mai mărunt și călește-o în 2 linguri de ulei până când devine sticloasă. Adaugă bulionul peste ceapă și lasă la foc încă 2-3 minute, amestecând. Pune ceapă peste carnea tocată de cuțit bucăți cât mai mici, apoi adaugă sare, piper, cimbru, orezul spălat și mărarul tocat mărunt.

Desfă verzele și alege foile, apoi porționează-le încât să obții din fiecare foaie de varză câte 2 foi de sarmale.  Umple foile astfel tăiate cu 1-2 lingurițe de compoziție, rulează-le și îndeasă-le la capete. În cratiță în care urmează să le gătești, așază întâi un strat de varză (fie foi întregi, fie tocată cât mai mărunt), urmată de bucățele de costiță afumată așezate aleatoriu.

Aranjează sarmalele, formând o spirală cât mai bine îndesată, de pe marginea cratiței către centru. După ce ai umplut un rând, așază un strat de varză tocată mărunt, alte bucățele de afumătură, boabe de piper și un nou strat de sarmale. Continuă aranjamentul astfel, până ce termini toate sarmalele. Deasupra așază un ultim strat de varză tocată mărunt, toarnă sosul de roșii și apă, până când lichidul începe să se zărească printre sarmale. Da sărmăluțele moldovenești la foc mic pentru cca 3 1/2-4 ore, cu capacul pus ușor înclinat.

Rețetă sarmale în foi de varză

Rețetă sarmale în foi de varză

Ingrediente

1-2 verze murate; 1 kg amestec carne tocată; 50 g orez; o ceapă mare; 4-5 linguri de bulion; sare; piper; cimbru

Mod de preparare

Amestecă orezul cu carnea tocată, adaugă ceapă, fie tocată mărunt, fie dată prin mașînă, și potrivește de sare, piper, și cimbru. Desfă verzele și alege foile cât mai întregi și subțiri, încât să fie maleabile. Dacă sunt suficient de mari, da fiecare foaie pe jumătate. Umple fiecare jumătate de foaie cu o linguriță plină de compoziție, ruleaz-o bine și îndeasă capetele rămase în sărmăluța.

După ce ai terminat de înfășurat sarmalele, toacă restul de varză rămasă cât mai mărunt și pune un strat pe fundul cratitei, urmată de un rând de sarmale. Toacă și pune un alt strat de varză peste sarmale, apoi pune un nou rând de sarmale, și tot așa până când termini de aranjat toate sarmalele în cratiță.

Pune un rând final de varză deasupra. Pune bulionul deasupra, apoi completează cu apă până începe să se vadă printre sarmale.

Pune capacul și da sarmalele la fiert, la foc mic, pentru 3-4 ore. Servește-le cu ardei iute sau cu smântână presărată pe deasupra.

Rețetă sarmale în foi de viță

Rețetă sarmale în foi de viță

Ingrediente

5-6 legături frunze de vită (minim 25 foi); 1 kg amestec carne mai macră tocată; 2 linguri orez; o ceapă; 100 g bulion; sare; piper; cimbru
 
Mod de preparare
 
Amestecă toate ingredientele pentru umplutură (carne, orez, ceapă tocată, sare, piper, cimbru). Spală foile de vită, așază câte 1-2 lingurițe pe fiecare, rulează-le și îndeasă-le capetele către interior. Așează toate sarmalele într-o cratiță (ideal antiaderenta). Diluează bulionul în 2 căni de apă și toarnă amestecul peste sarmale.
 
Fierbe sarmalele la foc mic pentru 30-45 de minute și sunt gata când poți străpunge cu ușurință foaia de vită cu furculița. Servește sărmăluțele în foi de vită cu smântână sau, dacă vrei să fie și mai ușor digerabile, cu iaurt.

Rețetă sarmale în foi de ștevie

Ingrediente

45-50 de foi de ștevie; un kg de carne tocată; 1/4 cană orez; două cepe; sare, piper, boia dulce de ardei; o legătură pătrunjel; două ouă; suc de roșii.

Mod de preparare

Orezul, ceapa tocată, sarea, piperul, boia de ardei, ouăle, pătrunjelul tăiat mărunt se amestecă alături de carnea tocată. Frunzele de ștevie se scufundă 10-15 secunde în apa clocotită, cu sare. După ce se scurg, li se taie codițele.

Se împachetează sarmalele, iar resturile de frunze se toacă și se pun pe fundul vasului, împreună cu sucul de roșii. Sarmalele se așază în vas și se acoperă cu apă. Se dau la cuptor 1h – 1/2, la foc mic.

Rețetă sarmale din Ardeal

Rețetă sarmale din Ardeal

Ingrediente

400 g carne tocată de porc; 200 g carne tocată de vită; 4 felii şunculiţă afumată; 1 ceapă;  1 lingură ulei; 1 ceașcă orez; 200 ml suc de roşii; sare; piper proaspăt măcinat; câteva boabe de piper; mărar proaspăt sau uscat; cimbru (opţional); 1 cană zeamă de varză; 14-15 foi varză murată; ardei iute sau boia de ardei

Mod de preparare

Se amestecă toată carnea tocată, apoi se adaugă orezul şi ceapa călite în ulei, sucul de roşii, şunculiţa tăiată cubuleţe, sare şi piper. Pentru că varza murată este sărată, nu trebuie să se adauge prea multă sare. Varza murată se spală de câteva ori în apă rece şi se lasă la scurs. Se iau apoi câte două foi de varză şi se umplu cu compoziţia de carne, astfel încât să se obţină sarmale mari, care se servesc câte una la fiecare porţie. Se aşază într-un vas cu fundul mai gros, peste un strat de varză tocată. Se presară mărarul tocat, câteva rămurele de cimbru şi boabele de piper, apoi se toarnă zeamă de varză îndoită cu apă fierbinte cât să acopere sarmalele.

Se pun la foc mjlociu, iar după primele clocote se reduce focul la minim şi se lasă să fiarbă aproximativ două ore. Se pot pune şi la cuptor o jumătate de oră. Se servesc fierbinţi cu ardei iute sau boia de ardei.