Ce este un certificat energetic pentru clădiri și de ce este important să aveți acest document pentru casa dumneavoastră?

Publicat: 06 dec. 2022, 16:25, de Publyo.ro, în Energie , ? cititori
Ce este un certificat energetic pentru clădiri și de ce este important să aveți acest document pentru casa dumneavoastră?

Vom vedea în continuare ce este un certificat energetic pentru clădiri și de ce este important ca pentru imobilul sau apartamentul dumneavoastră să dețineți acest act.

Ce este un certificat energetic pentru clădiri?

Certificatul energetic pentru clădiri (certificat de performanță energetică, după numele lui din lege) este un document legal, tipărit, care este elaborat conform metodologiei legale doar de către specialiștii atestați numiți auditori energetici și care ne arată care este performanța energetică a clădirii.

 

Performanța energetică a unei clădiri sau unitate a clădirii reprezintă energia calculată conform metodologiei legale pentru a răspunde necesităților legate de utilizarea normală a clădirii, necesități care includ în principal: încălzirea, prepararea apei calde menajere, răcirea, ventilarea și iluminatul.

 

Auditorul energetic pentru clădiri este o persoană fizică atestată de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, care are dreptul să elaboreze rapoarte de audit energetic și/sau certificate de performanță energetică pentru clădiri/unități de clădire, în conformitate cu metodologia specifică adoptată la nivel național aprobată prin ordin al ministrului lucrărilor publice, dezvoltării și administrației. Auditorul energetic pentru clădiri este specialistul care își desfășoară activitatea ca persoană fizică autorizată sau ca angajat al unor persoane juridice, conform prevederilor legale în vigoare.

 

Un astfel de document se poate întocmi atât pentru un întreg imobil, cât și pentru o parte a sa (un etaj, un apartament etc.), numit unitate a clădirii.

 

Legea nr. 372 din 2005 privind performanța energetică a clădirilor (cu modificările și adăugirile anterioare), definesc o unitate a clădirii drept o parte a unei clădiri (un etaj sau un apartament dintr-o clădire, de exemplu), care este concepută sau modificată pentru a fi utilizată separat.

 

Aceeași lege definește certificatul de performanță energetică a clădirii drept un document elaborat conform metodologiei de calcul al performanței energetice a clădirilor, prin care este indicată performanța energetică a unei clădiri sau a unei unități de clădire și care cuprinde date cu privire la consumurile de energie primară și finală, inclusiv din surse regenerabile de energie, precum și cantitatea de emisii în echivalent CO2.

Pentru clădirile existente, certificatul cuprinde și măsuri recomandate pentru reducerea consumurilor energetice, precum și pentru creșterea ponderii utilizării surselor regenerabile de energie în total consum.

 

Acum, că am văzut ce înseamnă aceste noțiuni, vom vedea de ce este important să aveți acest document pentru casa dumneavoastră:

Certificatul de performanță energetică este obligatoriu

Certificatul energetic este obligatoriu, iar amenzile și sancțiunile pe care le puteți primi sunt consistente.

 

Acest document este necesar să existe când o clădire sau o unitate de clădire se vinde, se închiriază sau i se face o renovare majoră.

 

La fel, el este obligatoriu pentru clădirile noi, ce se construiesc (nu se poate obține recepția la terminarea lucrărilor în lipsa lui), iar procesul verbal de recepție se consideră nul în lipsa unei copii după certificat atașate la acesta.

 

Contractele de vânzare-cumpărate încheiate în lipsa acestui act sunt supuse nulității relative, potrivit prevederilor Codului civil.

 

Aveți nevoie de acest document chiar și înainte de a posta anunțurile imobiliare, pentru că acestea trebuie să conțină informații extrase din certificat.

 

Renovarea majoră – lucrările proiectate și efectuate la anvelopa clădirii și/sau la sistemele tehnice ale acesteia, ale căror costuri depășesc 25% din valoarea de impozitare a clădirii, exclusiv valoarea terenului pe care este situată clădirea. Valoarea de impozitare a clădirii se determină potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

Certificatul energetic conține informații utile

Acest document conține informații utile legate de performanța energetică a casei dumneavoastra, iar pe baza lor vă puteți îmbunătăți locuința, obținând o reducere a facturilor la încălzire, electricitate etc.

Acest document vă ajută să obțineți un preț mai bun la vânzare sau închiriere

În cazul în care locuința dumneavoastră are o clasă energetică mai bună, puteți vinde sau închiria mai repede, mai ușor sau la preț mai bun locuința (în care doriți acest lucru).

În plus, cel care cumpără sau închiriază are mai multă încredere că va achiziționa un imobil sau un apartament bun.