Cum se explică penuria de medicamente în Uniunea Europeană
Lipsa multor medicamente în toată Uniunea Europeană este un fenomen care iată se extinde în Canada și SUA și care se amplifică în ultimele săptămâni.
Fenomenul nu este cu totul nou, dar într-adevăr el se agravează odată cu crizele succesive legate de pandemia Covid-19 și războiul din Ucraina. ”Potrivit studiului nostru anual, acest fenomen afectează toate țările și toate tipurile de medicamente (…) În ultimii șapte-opt ani, am observat o înrăutățire a situației”, a declarat pentru Euronews Ilaria Passarani, secretarul general al Asociației Farmaciștilor din Uniunea Europeană.
Sunt motive de fond și alte circumstanțiale, care explică acest fenomen. Primele sunt legate de globalizarea producției de medicamente, fenomen care s-a accentuat în ultimii ani.
S-a ajuns la dispersarea diferitelor etape de producție în mai multe zone ale globului. În prezent, China și India produc între 60% și 80% din principiile active conform un studiu realizat în 2017.
Producția unor ingrediente este foarte concentrată. Astfel, dacă un fabricant are o problemă, aceasta poate provoca o penurie la nivel mondial, explică Ilaria Passarani. De asemenea, sunt și interesele comerciale pe o piață globală.
După Brexit, 14 medicamente pentru sănătatea mintală au lipsit
În Franța, sunt probleme cu amoxicilina, principalul antibiotic prescris copiilor. Paracetamolul, vândut fără rețetă contra durerilor, este de asemenea supus unor restricții. Farmaciștilor li s-a recomandat ca unui pacient să i se elibereze cel mult două cutii. Tensiuni sunt legate și de unele antidiabetice.
Luna trecută, pacienții aveau probleme în privința medicamentului Adderall, utilizat în SUA pentru deficitul de atenție.
În Irlanda, peste 180 de produse sunt în vizor începând din luna septembrie, subliniază organizația Medicines for Ireland, în timp ce, în această vară, în Regatul Unit s-a înregistrat lipsa unor antidiabetice. Aripiprazol, un medicament prescris în cazuri psihiatrice (bipolaritate, schizofrenie sau autism sever), cunoaște numeroase probleme de aprovizionare.
Pentru a atenua acest fenomen s-au luat și unele măsuri: înlocuirea cu medicamente generice și legislație, potrivit căreia producătorii să asigure stocuri minime de securitate pentru unele medicamente, așa cum a procedat Franța.
Înlocuirea medicamentelor
În martie 2022, Agenția Europeană a Medicamentelor a înființat un grup care are misiunea de a remedia problemele de aprovizionare. Acest grup vizează în special o mai bună comunicare și coordonare între diverșii actori implicați în fluxul de producție.
Pe de altă parte, potrivit unui studiu al The Pharmaceutical Journal din iulie 2022, mai mult de jumătate din farmaciștii britanici estimau că penuria de medicamente afectează în mod grav sănătatea pacienților.
Trebuie să țineți seama că inclusiv substituirea unui medicament cu altul poate mări riscul de efecte secundare sau de eficacitate diferită.
Asta înseamnă că rezultatele privitoare la starea de sănătate și avantajele pentru pacienți pot fi mai mici, explică Ilaria Passarani. Un studiu francez întărește aceste concluzii. Astfel, înlocuirea unui medicament cu altul poate fi asociată cu erori de medicație în 11% din cazuri.
”Dacă la începutul lui 2015, numărul medicamentelor înregistrate în România depăşea 6.000, până în prezent, un sfert dintre medicamente au fost retrase oficial de producători. Numai din 2016 și până acum, peste 600 de medicamente au fost retrase de pe piață iar alte câteva sute au fost înregistrate cu notificare pentru retragere”, precizează Asociaţia Distribuitorilor Europeni de Medicamente.