Cel mai amplu val de viroze din ultimul deceniu. Explicațiile medicului Adrian Marinescu
Unitățile de primiri urgențe, secțiile de pediatrie și terapie intensivă sunt ocupate cu copii sub cinci ani, afectați de valul de viroze.
”Peste 65% sunt viroze, cele mai multe sub cinci ani, sunt pneumonii interstițiale, sub doi ani avem foarte multe bronşiolite, avem din păcate şi gripă, şi COVID. Am depășit demult aproape 50 de consultații pe ziua de astăzi și încă sunt 10 oameni la momentul acesta în mașina. Programările în acest moment sunt până la sfârșitul lunii decembrie”, spune dr. Valeria Herdea, medic de familie și pediatru.
Pentru a face față solicitărilor, medicii procedează la un triaj strict, fiind spitalizați exclusiv copiii care au nevoie de o îngrijire specială, iar cei cu forme ușoare să fie tratați la domiciliu, ținându-se legătura cu medicul de familie sau pediatru. În felul acesta se încearcă decongestionarea camerelor de gardă și riscul transmiterii virozelor.
Doctorul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase ”Prof. dr. Matei Balș, subliniază că revenirea la interacțiunea între oameni, scăderea protecției față de aceste virusuri din cauza reducerii circulației lor în perioada pandemiei, dar și slăbirea sistemului imunitar după un episod de Covid explică acest val de viroze, cel mai agresiv din ultimul deceniu.
Potrivit dr. Marinescu, în prezent, sunt în circulație virusul sincițial respirator, virusurile gripale și Omicron, ceea ce complică mult situația și misiunea medicilor.
Medicul subliniază că, în paralel cu virozele și infecțiile Covid, se va înregistra o creștere a cazurilor de gripă chiar până în martie-aprilie.