Cercetătorii canadieni au reușit să distrugă tumori cerebrale prin șocuri electrice
O echipă de cercetători de la Universitatea Saskatchewan din Canada a publicat, la finele lunii noiembrie, rezultatele unei noi metode de tratare a cancerului cerebral.
Această tehnică inedită constă în introducerea de ace direct în creier pentru a ajunge la tumora malignă și a administra șocuri electrice minime. Primele teste de laborator au oferit rezultate încurajatoare.
Cercetătorii canadieni au descoperit că șocurile electrice de anumite intensități reușesc să distrugă celulele glioblastomului, forma de cancer cea mai frecventă și cea mai agresivă. Concret, o serie de 90 de implusuri de 1 hertz timp de 100 de microsecunde s-a dovedit foarte eficace.
În plus, această metodă are marele avantaj că nu distruge și celulele sănătoase, țintind doar tumora. Dar aici dozarea implusurilor este foarte importantă. Această metodă este superioară, comparativ cu chimioterapia sau radiațiile care, știm, pot afecta și zone sănătoase din apropierea tumorii.
Metoda noastră poate ajuta la ridicarea barierei hemato-encefalice, astfel încât creierul să fie mai capabil să primească alte tratamente și așa să ajute pacientul să lupte cu tumora în mod sistematic, estimează Chris Ziang, coautor al acestui studiu, publicat în Journal Biomechanical Engineering.
Sunt și alte metode anunțate recent care vizează această teribilă formă de cancere cerebral. Astfel, cercetătorii de la Universitatea Columbia au realizat o pompă care permite injectarea direct în creier a tratamentelor de chimioterapie. Cercetătorii din Virginia au anunțat că au creat un medicament care mărește sensibilitatea celulelor sușe ale glioblastomului la acțiunea radioterapiei.
În prezent, lupta contra cancerului cerebral este susținută, întrucât încă, până acum, nu se cunosc foarte bine factorii de risc, iar speranța de viață la cinci ani nu este depășită de 10% din pacienți.