Șefii OMS, îngrijorați de lipsa de încredere a populației globale în vaccinuri
Lipsa încrederii oamenilor într-un vaccin anti-Covid și faptul că un număr foarte mare refuză ideea de a se vaccina, ar putea îngreuna extrem de mult lupta împotriva bolii, susțin reprezentanții OMS.
Katherine O’Brien, directorul Departamentului de Imunizare din cadrul OMS, a explicat într-un interviu acordat pentru AFP că anunțul privind vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech este „extrem de important” pentru lupta cu Covid-19.
Virusologul atrage, însă, atenția cu privire la faptul că dezinformarea și teoriile conspiraționaiste care se dezvoltă în jurul vaccinului, ar putea îngreuna lupta cu pandemia și transmite populației globale că „OMS nu va face nicio concesie cu privire la siguranţa sau eficienţa vaccinurilor pe care le evaluează”.
Profesorul O’Brien spune că obiectivul OMS este să obțină o vaccinare a 20% din populația fiecărei țări până la sfârşitul anului 2021. ”Acest lucru ar contribui la ușurarea sarcinii care se pune pe sistemul sanitar și ar ajuta categoriile prioritare. Apoi, pe măsură ce oferta va continua să crească, ne aşteptăm să primim mult mai multe doze în 2022″, arată Katherine O’Brien.
Virusologul a explicat că „Un vaccin foarte eficient, sigur nu are valoare pentru sănătatea publică decât dacă este folosit la scară largă pentru populații”.
O’Brien recunoaște că aceasta „este următoarea provocare care ne aşteaptă”. „Am auzit recent o analogie potrivit căreia a face demonstraţia eficienţei şi siguranţei (unui vaccin) este ca şi cum ai stabili o tabără la poalele Everestului. Dar, în realitatea, pentru a ajunge la impactul real al vaccinurilor, acest lucru se joacă la nivelul distribuirii sale şi asta înseamnă să escaladezi Everestul”, a subliniat Katherine O’Brien.