Cele mai bune rețete de cozonaci, ideale pentru Crăciun. Cum se prepară cozonacul moldovenesc și cozonacul Babka
Toate gospodinele caută, în această perioadă, cele mai bune rețete de cozonaci pentru Crăciun! Sigur că fiecare are rețeta ei secretă de cozonaci pentru Crăciun, însă întotdeauna este loc de mai bine. Iată o selecție de cele mai bune rețele de cozonaci, ideale pentru Crăciun. Astăzi vom învăța să preparăm cozonac moldovenesc și cozonac Babka!
Cozonaci pentru Crăciun. Cea mai bună rețetă de cozonac moldovenesc
Cea mai bună rețetă de cozonac moldovenesc implică foarte multe ouă! Aceasta este diferența dintre acest tip de cozonac și alte bunătăți de Crăciun. Cozonacul moldovenesc este o bombă calorică pentru că este făcut cu mult unt și lapte gras, dar cine mai ține cont de calorii la masa de Crăciun?
Iată cea mai bună rețetă de cozonac moldovenesc, inspirată de Gina Bradea!
Ingrediente pentru cea mai bună rețetă de cozonac moldovenesc:
-1 kg de făină bună, uscată (tip 000)
-20 gălbenușuri de la ouă mari sau mai multe dacă sunt ouă mici
-300 g zahăr
-100 ml ulei
-100 g unt gras de țară sau cu 80% grăsime
-lapte gras, cam 200-250 ml depinde cât cere făină
-1 baton vanilie (sau alte arome preferate), pastă sau extract de vanilie
-coajă de la o lămâie proaspăt rasă
-1 linguriță rasă sare
-14 g de drojdie uscată sau 40 g proaspătă
-100 g lapte bătut, iaurt sau chefir gras
-1 lingură untură (opțional)
-miez de nuca, stafide, cacao, fructe confiate + zahăr pentru umplutură
Cum se prepară cozonacul moldovenesc
Înainte de toate, făina se pune într-un loc cald, cu o seară înainte, iar ouăle se separă de seară. Gălbenușurile se amestecă cu sare și se bat puțin cu o lingură de lemn (nu metal) și se lasă, acoperite, până a două zi!
Apoi, peste o lingură de făină se toarnă 100 de ml de lapte clocotit și se amestecă bine cu o lingură de lemn, apoi se lasă la răcit.
Dacă aveți drojdie proaspătă, o frecați cu o linguriță de zahăr, până devine fluidă, că o smântână, apoi adăugăm 50 ml lapte călduț și puțină făină. Și amestecați până ajunge ca un aluat de clătite, după care se lasă 15 minute la crescut.
Laptele (300 ml) se pune pe foc împreună cu zahărul și batonul de vanilie, se amestecă până se topește zahărul complet. Untul se amestecă cu lingură de untură și se topesc ușor.
Și apoi se face o gaură în mijlocul grămezii de făină, se toarnă gălbenușurile, plămada, laptele opărit cu făină, laptele bătut, coaja de lămâie și se amestecă totul, turnând laptele călduț câte puțin.
Începe frământarea, adăugând ulei puțin câte puțin și când se termină, se continuă cu făină. Frământați ușor, nu brutal, în jur de o oră! Mai adăugați lapte cald, dacă se întărește aluatul.
Se lasă apoi 30 de minute la dospit, în loc cald, și se mai frământă încă 5 minute. Trebuie să-și dubleze volumul. Iar apoi se împarte în două, se întinde pe masă foaie, care se umple după preferință cu nuca, zahăr, cacao și albușuri de ou, stafide, rahat. Se pot răsuci, împleti, după dorință.
Se pun în tavă (la jumătate din volumul tăvii) tapetată cu hârtie de copt și unsă cu unt și se lasă la crescut, până când aluatul își dublează volumul, cel puțin 1 oră.
Se ung cu ou bătut cu puțin lapte și zahăr (pentru luciu) și se presară cu mac, zahăr, susan sau se pun jumătăți de miez de nucă.
Se coc la foc mic la început, timp de 20 de minute, apoi mediu, până când sunt frumos rumeniți.
Cozonaci pentru Crăciun. Rețetă de cozonac Babka
Cozonacul babka își are originile în comunitățile evreiești din Polonia și Ucraina, însă datorită gustului său a devenit popular în toată lumea. Este delicios și nu foarte greu de preparat, așa că poți să-i bucuri și tu pe cei dragi cu o delicatesă precum cozonacul Babka, cu o rețetă inspirată de raftulbunicii.ro!
Ingrediente pentru cozonacul Babka
Pentru aluat:
½ cană lapte;
1 pachet (7 g) drojdie uscată;
1/3 cană zahăr tos;
4 ¼ cană Făină Superioară 000 pentru Cozonac
1 ½ linguriță sare fină;
1 linguriță esență de vanilie;
1 linguriță coajă de lămâie rasă;
½ linguriță nucșoară măcinată;
4 ouă mari, la temperatura camerei;
10 linguri unt nesărat, plus încă puțin pentru ungerea formelor de cozonac.
Ingrediente umplutură de ciocolată:
½ cană zahăr;
¾ cană smântână;
un praf de sare;
170 g ciocolată neagră, mărunțită;
8 linguri unt, la temperatura camerei;
2 lingurițe esență de vanilie.
Ingrediente topping streusel cu ciocolată:
½ cană Făină Superioară 000
3 linguri zahăr tos;
1 ½ lingură pudră de cacao;
½ linguriță sare;
4 ½ linguri unt topit;
1/3 cană mini-chipsuri de ciocolată.
Ingrediente sirop:
2/3 cană zahăr tos;
2/3 cană apă.
Cum se prepară cozonacul Babka
Încălzește laptele într-o crăticioară, apoi pune peste el drojdia și un praf de zahăr, după care lasă deoparte pentru a permite drojdiei să acționeze timp de 5-10 minute.
Pune în castronul mixerului electric făina, 1/3 cană cu zahăr, sarea, esența de vanilie, nucșoara și coaja de lămâie. Încorporează treptat și laptele cald cu drojdia, precum și ouăle bătute bine înainte și mixează timp de 2 minute.
Adaugă acum și jumătate din cantitatea de unt, pornește iar mixerul și, după 5 minute, completează cu untul rămas. După 5-7 minute, oprește mixerul. Din nou însă, dacă este necesar, mai poți completa cu câte o lingură de făină.
Unge un bol încăpător cu puțin unt, apoi mută coca din castronul mixerului electric. Acoperă cu un ștergar curat și lasă într-un loc călduros să crească timp de 1-2 ore. După ce aluatul s-a desfătat la căldură și a crescut, presează-l cu palmele, acoperă iar bolul cu folie de plastic și dă-l la frigider pentru încă 4 ore.
Într-o crăticioară dată la foc mediu, pune la fiert smântâna, zahărul și sarea. Amestecă ocazional până când zahărul se dizolvă complet, încorporează apoi ciocolata, untul, dar și esența de vanilie, omogenizează bine și lasă apoi să se răcească.
Între timp, prepară și toppingul streusel cu ciocolată. Într-un bol, pune făina, zahărul, pudra de cacao și sarea. Încorporează apoi și untul topit și adaugă chipsurile de ciocolată.
Pentru sirop trebuie să amesteci apa cu zahărul și să le pui la fiert la foc mediu. După ce zahărul se dizolvă, oprește focul.
Unge acum formele de cozonac cu unt, pentru a fi pregătite pentru aluatul de Babka.
Scoate aluatul din frigider și împarte-l în două bucăți egale. Pe o suprafață acoperită cu un strat fin de făină, întinde o bucată de aluat, formând un dreptunghi. Întinde pe acesta o jumătate din umplutura de ciocolată, apoi rulează începând cu latura mai mare a dreptunghiului – vei obține un sul pe care îl vei înfășura în folie de plastic și îl vei da la frigider pentru 10 minute.
Apoi taie pe jumătate, pe lungime, astfel încât să expui umplutura. Împletește apoi jumătățile de sul și ai obținut un Babka arătos. Așază-l cu grijă în forma de cozonac și acoperă cu un ștergar, după care lasă la crescut încă o oră, o oră și jumătate.
După ce cozonacii cresc, preîncălzește cuptorul la 180° Celsius. Folosește-ți degetele pentru a presăra toppingul streusel pe ambii cozonaci. Dă cozonacii la cuptor și coace-i în jur de 50 de minute.
Este important ca imediat ce scoți cozonacii din cuptor să îi înțepi din loc în loc cu o scobitoare și abia apoi să torni siropul peste. Împarte siropul în mod egal, astfel încât ambii cozonaci să fie bine însiropați.
sursa foto: raftulbunicii.ro