„Peste 20 de vaccinuri…Tragem nădejde că două vor funcționa…Ar fi un mare ghinion dacă…”
La modul general, OMS a exprimat un optimism prudent față de starea procesului de cercetare și dezvoltare a unui vaccin eficient împotriva noului coronavirus. Dar…
Coordonatorul știinfic al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Soumya Swaminathan, a dezvăluit că vaccinarea pe scară largă împotriva coronavirusului ar putea începe la jumătatea anului 2021, potrivit unui interviu publicat de DPA. Oficialul OMS a exprimat un optimism prudent față de starea procesului de cercetare și dezvoltare a unui vaccin eficient împotriva noului coronavirus. „Avem acum peste 20 de vaccinuri-candidat în studii clinice. Așa că tragem nădejde că două dintre ele vor funcționa. Ar fi un mare ghinion dacă niciunul nu ar reuși”, a declarat aceasta, făcând referire la șansa de 10% a fiecărui vaccin de a fi corespunzător.„Deci, dacă suntem foarte practici, atunci ne uităm la jumătatea anului 2021 când am putea avea un vaccin care poate fi distribuit pe scară largă. Desigur, este imposibil de prezis”, a declarat Swaminathan.
Nu înseamnă neapărat că vaccinul este eficient, sigur şi gata de utilizare
Cercetătorul OMS a subliniat că, la nivel global, cursa pentru dezvoltarea unui vaccin este cea mai rapidă cronologie văzută vreodată, menționând că au fost doar 3 luni între momentul publicării secvenței genetice a virusului în ianuarie și momentul începerii primului studiu clinic pentru un vaccin. “Este posibil ca testele pe scară largă privind eficienţa – aşa-numita fază a treia – să se încheie în mai puţin de un an de la începutul cercetărilor pentru obţinerea vaccinului. Încheierea acestei faze nu înseamnă neapărat că vaccinul este eficient, sigur şi gata de utilizare”, a precizat Swaminathan, potrivit agerpres.ro.
La nivel mondial s-au făcut eforturi foarte mari pentru dezvoltarea potențialelor vaccinuri care să combată pandemia de COVID-19. Organizația Mondială a Sănătății dezvăluind că există aproximativ 150 de vaccinuri în curs de dezvoltare.