Proiecte importante la Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea prin PNRR
Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea va beneficia de fonduri importante prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru Reabilitarea acumulărilor existente care necesită intervenții pentru exploatarea în condiții de siguranță. Astfel au fost acceptate pentru finanțare nouă proiecte:
- “Îmbunătățirea condițiilor de funcționare în siguranță pentru acumularea Budeasa, județul Argeș”;
- „Îmbunătățirea condițiilor de funcționare în siguranță pentru acumularea Bascov, județul Argeș”;
- „Îmbunătățirea condițiilor de funcționare în siguranță pentru acumularea Râușor, județul Argeș”;
- „Îmbunătățirea condițiilor de funcționare în siguranță pentru acumularea Mărăcineni, județul Argeș”;
- „Îmbunătățirea condițiilor de funcționare în siguranță pentru acumularea Văcărești, județul Dâmbovița”;
- „Îmbunătățirea condițiilor de funcționare în siguranță pentru acumularea Zăvoiu Orbului, județul Dâmbovița”;
- „Îmbunătățirea condițiilor de funcționare în siguranță pentru acumularea Buftea, județul Ilfov”;
- „Îmbunătățirea condițiilor de funcționare în siguranță pentru acumulările de pe Valea Ilfov – Bunget II, Brătești, Adunați, Ilfoveni, județul Dâmbovița”;
- „Îmbunătățirea condițiilor de funcționare în siguranță a lucrărilor hidrotehnice pe râul Dâmbovița, aval acumulare Lacul Morii – Nod Hidrotehnic Tânganu, municipiul București, județul Ilfov și județul Călărași”;
Având o rețea hidrografică vastă Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea beneficiază de o foarte bună amenajare hidroenergetică, principalele amenajări cu volume semnificative aflându-se pe râurile Argeș (Vidraru, Vâlcele, Budeasa, Golești, Mihăilești), Dâmbovița (Pecineagu, Văcărești, Lacul Morii), Târgului (Râușor). Majoritatea acestor baraje sunt construite în anii 1980. Construcțiile hidrotehnice cuprinse în PNRR au folosințe complexe: apărare împotriva inundațiilor, alimentare cu apă a populației, industriei, irigații, piscicultură, etc.
La această dată au fost demarate procedurile de achiziție pentru realizarea – documentației de avizare lucrări intervenție (DALI), în urma cărora se vor stabili soluțiile tehnice cele mai eficiente și estimarea financiară a acestora.
Aceste proceduri vor fi urmate de achiziția lucrărilor de construcție și montaj, estimată pentru perioada septembrie-octombrie 2023, iar până în aprilie 2026 proiectele urmează a fi finalizate.