Argentina a câștigat Cupa Mondială de Fotbal Qatar 2022, după ce a trecut în finală de Franța, la loviturile de departajare
Argentina este noua campioană mondială la fotbal. Sud-americanii au câștigat finala Cupei Mondiale 2022 din Qatar, cu Franţa, după loviturile de departajare, duminică, pe Lusail Stadium din Al Daayen. După timpul regulamentar de joc, scorul a fost 2-2, iar după cele două reprize suplimentare, scorul a fost 3-3. La loviturile de departajare, Argentina s-a impus cu 4-2.
Argentina și-a creat prima ocazie a meciului. În minutul 8, De Paul a trimis din marginea careului, dar Varane a deviat cu genunchiul în corner.
În minutul 21, Di Maria a fost faultat de Dembele, în careu, iar sud-americanii au primit penalty. Lionel Messi a transformat lovitura de pedeapsă, fără emoții. Decarul Argentinei și-a trecut în cont al șaselea său gol de la această ediție a Cupei Mondiale.
Argentina și-a dublat avantajul de pe tabela de marcaj, în minutul 36. Faza de atac a plecat de la Messi, care i-a pasat lui De Paul. Acesta i-a trimis lui Mac Allister, care i-a pasat lui Di Maria, iar mijlocașul ofensiv a dus scorul la 2-0.
În prima repriză, Argentina a avut 6 șuturi spre poată, dintre care 3 pe poartă. De cealaltă parte, Franța nu a avut niciun șut spre poartă, în prima parte a partidei.
Argentina a început tare și repriza secundă, iar în minutele 60 și 63 Messi, respectiv Mac Alister au fost aproape de gol. În minutul 71, Mbappe a șutat peste poarta adversă.
Franța a primit penalty în minutul 89, după ce Kolo Muani a fost faultat în careu de Otamendi. Mbappe a transformat lovitura de pedeapsă, reducând din diferență.
Un minut mai târziu, incredibilul s-a întâmplat. Messi a fost deposedat de Coman, mingea a ajuns la Thuram, care i-a pasat lui Mbappe, iar atacantul a reușit dubla.
După golul egalizator, francezii s-au dezlănțuit. În minutul 87, Marcus Thuram a cerut penalty, după un pretins fault comis asupra sa în careu, de Fernandez, dar arbitrul i-a acordat cartonaș galben pentru simulare.
Messi putea da lovitura în minutul 90+7. Messi a șutat de la 20 de metri, dar portarul Lloris a respins spectaculos.
După primele 90 de minute, rezultatul a fost 2-2, astfel că au urmat cele două reprize suplimentare a câte 15 minute fiecare.
Argentina a dus scorul la 3-2, în minutul 108, prin Lionel Messi. Lautaro a șutat pe poartă tare, mingea a fost respinsă de portar până la Messi, iar decarul Argentinei a înscris pentru a doua oară în finala Cupei Mondiale de Fotbal.
În minutul 116, Franța a primit penalty după ce Mbappe a șutat în mâna lui Montiel. Mbappe a transformat lovitura de pedeapsă, egalând pentru a doua oară în acest meci!
Până la finalul prelungirilor, ambele echipe și-au creat ocazii imense, dar niciuna nu a mai marcat, astfel că învingătoarea s-a decis în urma loviturilor de departajare.
La loviturile de departajare, Argentina s-a impus cu 4-2. De la sud-americani au marcat Messi, Dybala, Paredes și Montiel. De la Franța au înscris Mbappe și Coman, iar Tchouameni și Kolo Muani au ratat.
Au evoluat echipele:
Argentina: Martinez – Molina (Montiel ’91), Romero, Otamendi, Tagliafico (Dybala ‘120+1) – Di Maria (Acuna ’64), De Paul (Paredes ‘102), Fernandez, Mac Allister (Pezzella ‘116) – Messi, Alvarez (Lautaro Martinez ‘103). Selecţioner: Lionel Scaloni
Franţa: Lloris – Koundé (Disasi ‘120+1), Varane (Konate ‘112), Upamecano, T. Hernandez (Camavinga ’71) – Griezmann (Coman ’71), Tchouaméni, Rabiot (Fofana ’96) – O. Dembélé (Kolo Muani ’41), Giroud (Thuram ’41), Mbappé. Selecţioner: Didier Deschamps
Meciul a fost arbitrat de polonezul Szymon Marciniak.
Astfel, Argentina a câștigat a treia sa Cupă Mondială de Fotbal din istorie. Sud-americanii au mai cucerit trofeul în 1978 şi 1986, în timp ce Franţa s-a impus în edițiile din 1998 şi 2018. Argentina a pierdut trei finale, în 1930, 1990 şi 2014. Lionel Messi a jucat a doua sa finală de Cupă Mondială, după cea pierdută în 2014 în faţa Germaniei (0-1, după prelungiri). Cupa Mondială era singurul trofeu care îi lipsea din palmares. De partea cealaltă, Franţa putea deveni a treia echipă care câştigă două titluri consecutive, după Italia (1934, 1938) şi Brazilia (1958, 1962). Argentina şi Franţa se mai întâlniseră de trei ori la Cupa Mondială. Ultima confruntare avusese loc în 2018, când europenii s-au impus cu 4-3 în optimile de finală. Argentina a câştigat meciurile din în 1930 şi 1978.