Crăciun la Paris, cu foie gras vegan
Pe fondul gripei aviare, care a impus sacrificarea a multor rațe, în Franța cucerește teren alternativa vegan a celebrului foie gras, transmite Reuters.
În urmă cu doi ani, bucătarul francez Fabien Borgel, șeful restaurantului vegan ”42 Degres” din Paris, a conceput ceea ce chiar el a numit ”faux gras”, un înlocuitor al foie gras, preparat în principal din ficăței de rață și gâscă care au fost îngrășate special în acest scop.
Fois gras vegetal de la Borgel este preparat din nuci caju, semințe de floarea soarelui și ulei de cocos. Este cremos, delicios și are un aspect de autentic de foie gras, demn să se găsească pe masa de Crăciun.
Totuși, potrivit unui sondaj publicat recent de producătorii francezi de foie gras, 77% dintre consumatorii autohtoni nu sunt pregătiți să treacă de la foie gras la faux gras.
Franța este cel mai mare producător de foie gras din lume. Anul acesta producția a scăzut din cauza gripei aviare, iar prețurile sunt cu cel puțin 20% mai mari din cauza creșterii costurilor cu electricitatea, transportul și producția.