Restricționarea exporturilor la unele medicamente. Cu 50% a crescut cererea de ibuprofen și paracetamol pentru copii
Pentru anumite categorii de medicamente – antibiotice pentru copii și oncologice – Ministerul Săntății ia în calcul posibilitatea restricțioării temporare de la export, a anunțat, marți, ministrul Sănătății.
”Examinăm posibilitatea restricţionării temporare la export pentru anumite categorii de medicamente, împreună cu Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale, mai ales antibiotice pentru copii şi alte tipuri de medicamente, inclusiv oncologice”, a declarat marți ministrul Alexandru Rafila.
De asemenea, ministrul Sănătății a mai anunțat că, împreună cu CNAS, se va stabili o nouă metodologie de stabilire a prețurilor la medicamente.
„În perioada imediat următoare vom stabili împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate o metodologie de stabilire a preţurilor, care să nu ne mai aducă în situaţia dispariţiei multor molecule din motive comerciale, pentru că produsele dispar din cauza necompetitivităţii şi lipsei de realism a preţurilor cu care ele sunt vândute în România”, a explicat ministrul Rafila.
Amoxicilină și amoxiklav
Penuria de antibiotice este un fenomen cu care se confruntă aproape toate țările din Uniunea Europeană, inclusiv în țara noastră.
”În privința antibioticelor, mai ales amoxicilină și amoxiklav, știm că 25 din27 de state membre se confruntă cu o criză locală. Încă nu știm cauza principală a acestei crize, știm însă că e o cerere sporită, a declarat Steffen Thirstrup coordonator șef, Agenția Europeană a Medicamentelor citat de știriletvr.ro.
Ibuprofen și paracetamol
În prezent, în Uniunea Europeană, inclusiv în România, se înregistrează o creștere a consumului de medicamente.
Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) transmite că a crescut cu 50% consumul de medicamete pentru copii pe bază de ibuprofen și paracetamol, față de anul 2021. Această lipsă este ”agravată” că sunt cerute exclusiv unele mărci, deși în farmacii sunt înlocuitori uneori chiar la preț mai mic.
„Din păcate, în România penuria a fost agravată de faptul că sunt solicitate cu predilecţie anumite mărci comerciale de ibuprofen şi paracetamol, deşi în farmacii există înlocuitori sub alte denumiri, care conţin aceeaşi substanţă activă, având aceeaşi calitate, eficienţă, siguranţă şi gust plăcut, care sunt chiar mai ieftine. În acest moment există la desfacere cantităţi destul de importante de produse pediatrice pe bază de ibuprofen şi paracetamol, care se comercializează sub diferite denumiri comerciale, este important să se ceară sfatul medicului sau farmacistului pentru găsirea variantelor de înlocuitori”, precizează producătorii.
În următoarele luni vor fi livrate lunar circa 200.000 de flacoane pediatrice de ibuprofen şi paracetamol, atât fabricate în Romania cât şi de la export, „aşadar problema îşi va găsi rezolvare” la începutul anului 2023.