Zona Galați-Brăila pierde și spitalul finanțat prin PNRR după alte 3 spitale „construite” pe hârtie
Zona Galați – Brăila este a doua aglomerare urbană a țării după București, cele două orașe și localitățile din jurul lor având în total aproape 600.000 de locuitori. Distanța de numai 15 km care desparte Galațiul și Brăila a dus la o estompare a organizării administrative, pentru gălățeni și brăileni ele fiind ca două cartiere ale aceluiași oraș.
Dacă în domeniul infrastructurii rutiere a doua aglomerare urbană a țării va reuși în câțiva ani să elimine măcar în parte decalajul față de alte zone ale țării, deoarece construirea podului peste Dunăre de la Brăila impune și construirea unor drumuri expres care să lege zona de restul țării, la capitolul „Sănătate” perspectivele sunt descurajatoare.
Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf Apostol Andrei” din Galați este cea mai importantă unitate spitalicească din zonă și are chiar are un rol de unitate spitalicească regională, pentru că aici sunt tratați și pacienți din județele învecinate, Brăila, zona limitrofă din Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Spitalul Județean din Brăila este al doilea spital important din aglomerarea Galați – Brăila. Dar cele două spitale au fost construite în anii 70 și în zonă este necesară construirea unui nou spital.
Au fost depuse studiile necesare pentru finanțarea prin PNRR a construirii unui nou spital la Galați
Cea mai bună oportunitate de dezvoltare a noii unități spitalicești ar fi la Galați, pentru că la Universitatea „Dunărea de Jos” există și Facultatea de Medicină care asigură cadrele medicale necesare pentru o nouă unitate spitaliecească.
În luna iulie, Consiliul Județean (CJ) Galați a lansat procedurile pentru construirea unui nou spital lângă actualul Spital Clinic Județean de Urgență.
Potrivit proiectului, noul spital ar urma să aibă o suprafaţă desfăşurată totală de peste 96.000 de mp, 20 de săli de operaţie şi 375 de paturi, din care 260 pentru spitalizarea continuă, 54 pentru spitalizarea de zi şi 61 de paturi pentru ATI.
Anterior, fusese lansată și procedura pentru obținerea finanțării de 950 milioane de lei prin PNRR.
„Avem mare nevoie de acest nou spital şi vom merge până la capăt ca acest proiect să fie realizat. Am depus toate documentele şi studiile necesare pentru ca Galaţiul să obţină fonduri prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, declara în iulie președintele CJ Galați, Costel Fotea.
Ministrul Rafila: e nevoie de un nou spital în zona Galați – Brăila, dar acesta nu poate fi realizat prin PNRR
Entuziasmul autorităților locale a fost spulberat zilele trecute de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care, aflat în vizităla Galați, a declarat că este foarte mare nevoie de un nou spital în zona Galaţi-Brăila, a doua aglomerare urbană din ţară după Bucureşti, dar sunt unele probleme cu obținerea finanțării.
„Un spital care are 50 de ani, cum este şi cel din Galaţi, are nevoie de o reabilitare profundă sau de o clădire nouă. O opţiune este construirea unui spital nou, dacă există teren și cred că există la Consiliul Judeţean. Zona este foarte populată, nu numai că este centru regional. Galaţi-Brăila va deveni o zonă aglomerată, cred că a doua din ţară, după Bucureşti. Cred că se justifică, dacă există studiu de fezabilitate. Cred că este nevoie de un nou spital la Galaţi„, a declarat Alexandru Rafila.
Însă chiar dacă CJ Galați a depus toate studiile și documentele necesare pentru obținerea finanțării prin PNRR, noul spital de la Galați nu e pe lista spitalelor finanțate prin PNRR.
„Nu am găsit nicio unitate spitalicească din judeţul Galaţi în lista pe care ne-a lăsat-o fostul guvern. Am găsit 22 de judeţe care nu aveau nici măcar un obiectiv pe această listă, în schimb alţii aveau patru. Am încercat să aflu cum s-a luat această decizie, dar nu mi s-a dat niciun răspuns. Am fost la Bruxelles să completez lista şi răspunsul a fost că nu se poate. Asta mi-a spus Comisia Europeană”, a adăugat Rafila.
Primăriile și Consiliile Județene din Galați și Brăila au „donat” Ministerului Sănătății 32 ha pentru spitale „pe hârtie”
Primele eșecuri în construirea unor noi unități spitalicești la Galați și Brăila au fost înregistrate prin 2006 și 2007, când existau proiecte și finanțări de la Banca Mondială pentru construirea unor spitale județene, dar și în 2011, când a existat varianta construirii unui spital regional între Galați și Brăila. Atunci, Ministerul Sănătății a solicitat celor două administrații să îi pună la dispoziție terenurile necesare pentru construirea spitalelor.
Au fost transferate 32 de hectare de teren în administrarea Ministerului Sănătății. Municipiul Galaţi a „donat” 7,5 ha, municipiul Brăila 6 ha, CJ Brăila 7,65 ha, iar Ministerul de Interne 11 ha.
Primele terenuri au fost alocate pentru spitalele județene. Prin HG nr.451/16.05.2007, Guvernul Tăriceanu a aprobat transferul unui teren de 11 ha din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului de Interne în administrarea Ministerului Sănătății pentru „construirea unui spital judeţean de urgenţă în municipiul Galaţi”.
Spitalul cu 500 de paturi era realizat pe baza unui proiect al Băncii Mondiale, costa 109 milioane euro şi erau deja alocate fonduri în Bugetul de Stat pe 2009. În iunie 2008, a fost organizată prima licitaţie pentru desemnarea firmei constructoare, dar din cauza imperfecţiunilor Ordonanţei 34, licitaţia a fost blocată de 3 ori.
Simultan, urma să fie construit un nou spital judeţean de urgenţă şi la Brăila, CLM Brăila transferând în administrarea Ministrului Sănătății peste 6 ha de teren în cartierul Lacu Dulce.
Însă ministrul de la vremea aceea, Ionuț Bazac a blocat proiectele spitalelor judeţene din Galaţi şi Brăila, promiţând construirea unui spital regional cu 450 de paturi între cele două oraşe.
Pe vremea Guvernului Boc, Galațiul și Brăila au „donat” 15 ha Ministerului Sănătății pentru un spital regional
După vreo doi ani, se părea că va prinde contur promisiunea ministrului Bazac, de construire a unui spital regional Galați – Brăila.
Guvernul Boc a aprobat HG nr.1055/23.09.2009, referitoare la construirea „Spitalului Regional de Urgenţă Brăila-Galaţi” și s-a pus din nou problema punerii la dispoziție a terenului
Consiliul Municipal Galaţi a aprobat, prin HCL 423/2009, transferul a 7,5 ha din domeniul public al municipiului Galaţi în domeniul public al statului si administrarea Ministerului Sănătății. CJ Brăila a aprobat hotărârea 85/2009, prin care transfera alte 7,65 ha din domeniul public al judeţului Brăila în domeniul public al statului si administrarea Ministerului Sănătății.
Primarul de atunci al Galaţiului, Dumitru Nicolae, şi preşedintele de atunci al CJ Brăila, Gh Bunea Stancu, au mers la Cabinetul Notarial „Varga şi Asociaţii” din Brăila, pentru transferul celor două terenuri, a căror valoare era de 26.852 lei.
Între timp, a căzut şi acel proiect. Singura „realizare” a fost vânzoleala administrativă și notarială prin care Galaţiul şi Brăila au trecut în administrarea Ministerului Sănătății cele 15 ha pentru spitalul regional.