Mai mult de jumătate dintre unitățile sanitare din județul Constanța nu au autorizație de incendiu
Autorizarea unităților sanitare pentru securitate la incendiu este, la fel ca în cazul unităților de învățământ, o nebuloasă. După ce se întâmplă câte un accident tragic, apar statistici care aratî cât de mari sunt riscurile în spitale sau alte clădiri. Din păcate, nu se schimbă nimic ulterior.
Acum au apărut statisticile din județul Constanța, unde zece unități sanitare dintr-un total de 18 nu au autorizație de incendiu. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea” a informat, ieri, că în anul în curs cadrele Inspecţiei de Prevenire din cadrul instituţiei au efectuat 21 de controale la unităţile spitaliceşti din judeţul Constanţa, precum şi exerciţii de evacuare.
„În urma controalelor au fost aplicate 277 sancţiuni, 259 de avertismente şi 18 amenzi în valoare totală de 91.000 lei. În evidenţele inspectoratului funcţionează 18 unităţi sanitare cu spitalizare continuă, din care 10 construcţii nu au autorizaţie de securitate la incendiu, 7 sunt autorizate şi una nu necesită”, a transmis ISU „Dobrogea”.
În mod normal, fără autorizația de securitate la incendiu, activitatea dintr-o clădire nu poate funcționa. Numai că, după incendiul din Colectiv, s-a permis funcționarea în baza unei declarații pe propria răspundere. După care ar urma rezolvarea situației, astfel încât să corespundă normelor anti-incendiu.
Din păcate, clădiri precum grădinițele, școlile sau spitalele funcționează în clădiri care cu greu mai pot fi aduse la standardele de securitate din prezent. Drept pentru care situația se perpetuează, iar administratorii clădirilor „uită” și normele elementare de securitate, cum ar fi instalații electrice conforme și existența unor programe de răspuns la incendiu pentru personal. Așa ajungem la noi tragedii, precum cea de la Piatra Neamț.