Inteligența artificială aplicată în accidentul vascular cerebral accelerează diagnosticul și reduce riscul de sechele
Potrivit unui anunț al Ministerului britanic al Sănătății, făcut marți, 27 decembrie, numărul pacienților care supraviețuiesc accidentului vascular cerebral (AVC) fără sechele sau cu foarte puține s-a triplat, datorită unui sistem de inteligență artificială, folosit în cinci spitale din Marea Britanie.
Conceput de o companie din Oxford, software-ul Brainomix e-Stroke reduce cu mai mult de o oră timpul necesar diagnosticului și permite astfel alegerea rapidă a tratamentului potrivit cazului respectiv. Or, se știe, în AVC cu cât se acționează mai rapid cu atât cresc șansele de salvare și recuperare a pacientului.
Pentru conduita corectă în AVC, mai întâi trebuie să avem un diagnostic, explică pentru HuffPost profesorul Norbert Nighoghossian din cadrul serviciului de neurologie vascular CHU din Lyon.
În mod obișnuit, diagnosticul necesită interpretarea investigației imagistice de către un expert radiolog. Potrivit rezultatului, neurologul va preciza tratamentul.
Dar sunt zone unde, în cadrul serviciului de urgenț, nu este un radiolog în permanență, subliniază prof. Nighoshossian. Așadar nu este un specialist capabil să interpreteze datele oferite de investigația imagistică.
Datorită inteligenței artificiale, software-ul va permite să se depășească aceste carențe și, totodată, să ajute la luarea deciziei în urma intepretării scanărilor creierului, pentru a oferi pacientului tratamentul potrivit, la locul potrivit, la momentul potrivit, subliniază Ministerul britanic al Sănătății.
Totul într-un domeniu în care timpul este elementul esențial. Fiecare minut câștigat în timpul evaluării inițiale a pacienților care vin la spital cu simptome de AVC contribuie la mărirea numărului celor care se externează într-o stare bună de sănătate, a afirmat într-un comunicat dr. Thimothy Ferris, directorul în cadrul NHS – sistemul public de sănătate britanic.
Potrivit aceluiași comunicat al Ministerului Sănătății din Regatul Unit, folosirea Brainomix e-Stroke în 111.000 de cazuri de suspiciune de AVC a permis creșterea de la 16% la 48% a ratei pacienților care, ulterior, nu au rămas cu handicap sau cu handicap ușor.
Ministerul Sănătății citează exemplul lui Carol Wilson, asistentă pedagocică și bunică, care, în iunie 2021, a suferit crampe puternice, și-a pierdut rapid vederea și capacitatea de a-și folosi membrele. Software-ul a facilitat diagnosticarea rapidă a cheagului de sânge la nivel cerebral și opțiunea de trombectomie, intervenție medicală constând în eliminarea cheagului care obturează artera cerebrală. ”Am putut să mă ridic și să trimit mesaje familiei în aceeași zi. Să merg acasă și după două zile să mă deplasez din nou, după ce am avut un AVC, relatează pacienta.
Profesorul de neurologie vasculară rămâne totuși prudent. Este indiscutabil un progres, dar sunt și necunoscute, estimează acesta. Sistemul nu rezolvă problema de fond: în Franța, numărul centrelor capabile de a face o trombectomie este limitat. În schimb, acest sistem reprezintă o soluție în condițiile în care numărul radiologilor competenți este insuficient.