Ce riscuri au produsele din tutun încălzit aromatizat
Produsele din tutun încălzit aromatizat au numeroase riscuri, pe care nu toți consumatorii le cunosc. De altfel, Comisia Europeană a decis intrarea în vigoare, în data de 23 noiembrie 2022, a interdicției privind produsele din tutun încălzit aromatizate.
Astfel, începând cu 2023, produsele din tutun încălzit aromatizat sunt interzise în Uniunea Europeană, inclusiv în România.
Măsura va fi aplicată definitiv la data de 23 octombrie 2023, după alinierea legislațiilor din țările membre și odată cu epuizarea stocurilor existente de produse din tutun încălzit cu arome.
Ce riscuri au produsele din tutun încălzit aromatizat
Creșterea consumului de tutun
Odată cu apariția variantelor aromatizate, consumul de tutun încălzit a crescut în toate țările Uniunii Europene, ceea ce vine în contradicție cu planul european de creare a unei „generații fără tutun”.
Mai exact, Comisia Europeană are în plan să adopte treptat măsuri care, până în 2040, să reducă la mai puțin de 5% populația care consumă tutun, pentru a proteja sănătatea și a elimina riscul apariției unor boli grave, cu potențial fatal.
La momentul 2022 s-a înregistrat o creștere a consumului, care a fost favorizată și de varietatea aromelor prezente la produsele din tutun încălzit. Studiile recente arată că vânzările de produse din tutun încălzit au crescut cu 10% în cel puțin cinci țări UE, în timp ce produsele din tutun încălzit au depășit 2,5% din totalul vânzărilor de produse din tutun în Uniune.
Aromele vor fi disponibile doar la dispozitivele de vapat, dar doar cele care utilizează nicotină. Astfel, cei care au utilizat aromele la produsele din tutun vor avea acces în continuare la variante diverse de arome dacă vor utiliza țigări electronice.
Consum ridicat în rândul populației tinere
Potrivit unui studiu publicat de National Library of Medicine, variantele de tutun încălzit aromatizat au atras tot mai mulți consumatori adolescenți. Scăderea vârstei de la care oamenii încep să consume tutun, indiferent de forma lui, stârnește îngrijorări de mulți ani, însă odată cu apariția aromelor la tutun încălzit, tentația pentru populația tânără a crescut.
Risc crescut de cancer
Potrivit unor estimări făcute de oficiali din domeniul sănătății, 40% dintre cetățenii Uniunii Europene se vor confrunta cu cancerul la un moment dat în viață. Iar tutunul este considerat un factor de risc major. Acesta este motivul pentru care oficialii europeni și-au propus să facă fumatul „cât mai puțin atractiv posibil”.
„Având în vedere că nouă din zece tipuri de cancer pulmonar sunt cauzate de tutun, dorim să facem fumatul cât mai puțin atractiv posibil pentru a proteja sănătatea cetățenilor noștri și a salva vieți”, a declarat în vara acestui an Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, citează Antena 3.
26% din populația UE fumează
Conform datelor CE, consumul de tutun este cel mai mare risc de sănătate care poate fi evitat și cea mai importantă cauză de deces prematur în UE, responsabil pentru aproape 700.000 de decese în fiecare an. Aproximativ 50% dintre fumători mor prematur (în medie cu 14 ani mai devreme).
În ciuda progreselor considerabile înregistrate în ultimii ani, numărul fumătorilor în UE este încă ridicat – 26% din populația totală și 29% dintre tinerii europeni cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani fumează.