Ciocolata caldă, beneficii nebănuite pentru sănătate
Ciocolata caldă este băutura preferată a multora dintre noi în serile reci, de iarnă. Știai că este ea însă benefică pentru sănătate și siluetă? Iată ce beneficii nebănuite are ciocolata caldă pentru sănătate!
„Surprinzător, poate, pentru unii, ciocolata caldă poate avea unele beneficii pentru sănătate. Asta bineînțeles în anumite condiții. Prima dintre ele, să alegem variantele cu peste 70% pudră de cacao și cât mai puțin zahăr. Apoi, e foarte important să o consumăm cu moderație, nu mai mult de o cană la două zile, spre exemplu”, declară nutriționistul Gianluca Mech.
Ciocolata caldă îmbunătățește sănătatea inimii
„Conform cercetărilor de specialitate, consumul de ciocolată caldă previne afecțiunile inimii. Motivul? Cacaoa este ingredientul principal în ciocolata caldă, iar aceasta conține numeroși antioxidanți, flavanoli și fitoseroli care reduc nivelul de colesterol rău din sânge. Asta contribuie la prevenirea bolilor coronariene sau atacurilor de cord”, explică Gianluca Mech.
Citește și: Acest ingredient din salată distruge silueta. Medic: Îngrașă mai tare decât untul și slănina!
Ciocolata caldă este benefică pentru creier
Tot cercetătorii au demonstrat că ciocolata caldă are efecte pozitive asupra creierului. Rapoartele științifice arată că flavanolii din cacao cresc nivelul de oxigen din creier, stimulându-i metabolismul. Prin urmare, neuronii funcționează la capacitate mult mai bună atunci când bem ciocolată caldă.
Ciocolata caldă este bogată în antioxidanți
Știm despre antioxidanți că luptă împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi. Ajută la prevenirea îmbătrânirii premature, a bolilor de inimă și chiar a unor afecțiuni grave precum cancerul. Așa cum am menționat anterior, cacaoa este bogată în antioxidanți.
Ciocolata caldă ajută la controlul greutății
„În mod cumva paradoxal, cacaoa, chiar sub formă de ciocolată neagră sau ciocolată caldă, poate contribui la controlul greutății. Ne ajută să ne dozăm mai bine energia, reduce pofta de mâncare, crește senzația de sațietate și reduce inflamația din corp”, declară nutriționistul.
Flavonolii, benefici pentru cei ce suferă de diabet de tip 2
Deși consumul excesiv de ciocolată nu este cu siguranță bun pentru controlul zahărului din sânge, cacaoa, de fapt, are unele efecte anti-diabetice. Studiile indică faptul că flavanolii din cacao pot încetini digestia și absorbția carbohidraților în intestin, pot îmbunătăți secreția de insulină, pot reduce inflamația și pot stimula absorbția zahărului din sânge în mușchi.
Ciocolata caldă îmbunătățește starea de spirit
Consumul de cacao poate avea unele efecte pozitive asupra stării de spirit și asupra simptomelor depresiei prin reducerea nivelului de stres și îmbunătățirea stării de bine psihologice generale.