Scandalul Greenfield: Dezvoltatorul imobiliar dă vina pe Nicușor Dan, care nu vrea drum prin pădure

Publicat: 10 ian. 2023, 15:40, de Viorela Pitulice, în SOCIAL , ? cititori
Scandalul Greenfield: Dezvoltatorul imobiliar dă vina pe Nicușor Dan, care nu vrea drum prin pădure

Scandalul Greenfield, cartierul din București unde Romsilva și Poliția au interzis accesul locuitorilor pe drumul forestier din Pădurea Băneasa, intră într-o nouă fază: dezvoltatorul imobiliar susține că s-a ajuns la această situație din cauza pasivității primarului general Nicușor Dan care nu vrea să finalizeze demersurile legale.

Compania Impact Developer, dezvoltatorul imobiliar care gestionează cartierul Greenfield, îl acuză pe primarul general Nicușor Dan de ”pasivitate” și amenință cu judecata, dacă nu se găsește o rezolvare pentru cei peste 6.500 de locuitori care locuiesc în zonă.

”În cazul concret al porțiunii de drum din strada Vadul Moldovei prin care se blochează strict accesul spre cartierul Greenfield, adminstrația orașului a dat dovadă de nepăsare și lipsă de respect pentru miile de oameni din cartierul Greenfield. Tergiversarea punerii în aplicare a unei hotărâri judecătorești definitive aduce prejudicii grave și disconfort pentru familiile care locuiesc aici. Un cartier imens cu locuitori stresați zilnic de ambuteiaje create artificial nu poate deveni o comunitate sustenabilă. Am susținut permanent soluții viabile, multe finanțate chiar de noi dar, în acest caz, pasivitatea, birocrația și blocajul instituit afectează calitatea vieții celor care au avut încredere în noi”, a declarat într-un comunicat Constantin Sebeșanu, CEO Impact.

Soluția ar fi ca Consiliul General al Municipiului București să solicite Guvernului României emiterea unei hotărâri în baza căreia să se constate trecerea gratuită a drumului din domeniul public al Statului Român, aflat în administrarea Romsilva, în domeniul public al Municipiului București, în administrarea Consiliului General al Municipiului București. Aceasta presupune și plata taxelor , pentru scoaterea definitivă a terenului din fondul forestier național.

Sâmbătă, la o zi după ce accesul locuitorilor din cartierul Greenfield fusese deja blocat, Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a cerut Romsilva să deblocheze drumul, însă regia de stat a precizat că este o măsură perfect legală.

Ce spune Nicușor Dan

La rândul lui, Nicușor Dan, spune că nu este de acord și nu va face niciun demers pentru un drum permanent prin pădure (cu atât mai mult cu cât s-au parcelat terenurile de o parte și alta a drumului de către proprietari care vor să construiască).

“Nu există nicio documentație de urbanism care să-l prevadă, iar eu nu voi propune vreuna. Însă în măsura în care este legal, sunt de acord cu soluția provizorie de traversare a pădurii pe drumul forestier existent până la construirea unor ieșiri definitive în șoseaua de centură”, a precizat pe Facebook primarul PMB.

El susține că locuitorii din Greenfield sunt victimele unui dezvoltator care s-a grăbit să facă blocuri fără să facă și drumuri, cu concursul unei autorități locale incompetente. “E una din sutele de dezvoltări pe același calapod, ale căror consecințe le simt bucureștenii blocați în trafic”.

Primarul își arată totuși susținerea pentru proiectele investitorului care prevăd drumuri de ieșire în șoseaua de centură.

Citeste si Interzis pentru locuitorii din cartierul Greenfield să mai folosească drumul prin Pădurea Băneasa