Cum să curățați o mașină de spălat care miroase urât?
De utilitatea unei mașini de spălat într-o gospodărie modernă nu cred că se mai îndoiește nimeni.
Gândul că aceasta s-ar defecta ne sperie și ne gândim să apelăm cât mai repede la o firmă de reparații mașini de spălat sau să cumpărăm alta nouă.
Pentru anumite probleme ale electrocasnicelor putem lua noi acasă măsuri pentru a le evita sau a le înlătura. O astfel de problemă este mirosul neplăcut, datorat bacteriilor, mucegaiului sau ciupercilor care se dezvoltă datorită murdăriei care rămâne în mașină.
Care sunt cauzele mirosurilor neplăcute din mașina de spălat rufe?
Așa cum am afirmat inițial, principalele cauze ale mirosului neplăcut sunt: mucegaiul, bacteriile și ciupercile. Acestea se hrănesc cu particulele de murdărie care rămân în mașina de spălat, iar în timp mirosul devine insuportabil.
Folosind cele câteva sfaturi de mai jos, puteți prelungi viața electrocasnicelor dumneavoastă.
Efectuați o spălare de curățare lunară
În general ne spălăm hainele la temperaturi mai scăzute sau egale cu 40 de grade Celsius, o temperatură suficientă pentru a curăța îmbrăcămintea, dar nu suficientă pentru a îndepărta în întregime mucegaiul sau bacteriile.
Temperaturile mai scăzute înseamnă și economii la energie și sunt mai bune pentru mediu. Consultați manualul electrocasnicelor dumneavoastră pentru a vedea care sunt cele mai bune programe de spălare.
Pentru curățarea mașinii ar trebui să efectuați lunar măcar o spălare fără haine, la temperaturi mai ridicate. Singurul dezavantaj al acesteia este faptul că va costa mai mult (consum mai mare de curent electric) decât o spălare obișnuită.
Curățați garnitura de cauciuc din jurul ușii mașini de spălat
Curățați periodic garnitura de cauciuc din jurul ușii mașinii de spălat și verificați să nu existe mucegai. Daca acesta există, îndepărtați-l, în timp poate să ducă la degradarea garniturii, fiind necesar sa apelați la un service mașini de spălat pentru reparații.
În cazul în care observați mucegai, trebuie sa interveniți rapid, pentru a nu se dezvolta și mai mult, stergeți periodic cu o cârpă umedă.
Curățați periodic sertarul de detergent de resturi de detergent, murdărie și mucegai
Un alt loc care poate produce mirosuri neplăcute este sertarul pentru detergent al mașinii de spălat rufe.
Acolo se pot acumula resturi de detergent și mizerie, iar în timp se poate face mucegai, care produce, de asemenea, un miros neplăcut.
Dacă nu este curățat la timp, se poate aduna o substanță de culoare neagră, care trebuie curățătă pentru a evita mirosurile neplăcute.
După spălare lăsați deschise ușa mașinii de spălat și deschideți puțin și setarul de detergent
După ce ați efectuat o spălare, lăsați tot timpul deschisă ușa de la mașina de spălat și deschideți parțial și sertarul de detergent. În acest mod va circula aerul, care va opri formarea mucegaiului și mirosurilor neplăcute.
Curățați filtrul de scame al mașinii de spălat
Un alt loc unde se poate aduna murdărie, cauzând mirosuri neplăcute este și filtrul de scame al mașinii de spălat rue, situat de obicei în partea de jos a acesteia.
Curățați și această parte a electrocasnicelor dumneavoastră, spălați bine filtrul cu apă caldă.
Aveți grijă că la desfacerea lui se va scurge o cantitate destul de mare de apă, astfel încât este bine să o colectați într-un vas sau o tavă mai mare pentru a nu curge pe jos și sub mașina de spălat.
Verificați și conducta de evacuare a apelor uzate din mașina de spălat
Dacă nici cele de mai sus nu au fost suficiente pentru îndepărtarea mirosurilor neplăcute, verificați și conducta de evacuare a apelor uzate.
Poate să existe și un blocaj, ceva care să o obtureze. Puteți sa o deblocați cu o soluție (un lichid de deblocare).
Dacă nici astfel nu puteți să eliminați mucegaiul și mirosurile neplăcute, apelați la specialiști în reparații mașini de spălat care vor găsi soluția cea mai bună.