Aproape jumătate dintre europeni simt că nivelul lor de trai a scăzut
Peste 46% dintre europeni afirmă că nivelul lor de trai a scăzut ca urmare a șirului de crize tot mai accentuate (criza energetică, criza inflației, pandemia de coronavirus), potrivit celui mai recent Eurobarometru, transmite Euronews.
Țările în care scăderea nivelului de trai este percepută ca pronunțată sunt: Cipru (70% dintre respondenți spun că standardele ”au fost deja reduse”), Grecia (66%), Malta (65%), Franța (62%) și Portugalia (57%), arată același raport.
Cetățenii din țările nordice se simt cel mai confortabil cu veniturile actuale – 87% în Suedia, 86% în Danemarca și 84% în Filanda-, în timp ce doar 21% în Grecia și Belgia sunt mulțumiți cu veniturile lor.
Mai îngrijorător, 30% dintre respondenți recunosc că „din când în când” au probleme să-și plătească facturile lunare, iar 9% spun că acesta este situația „de cele mai multe ori”.
Și tot Grecia și Bulgaria au cea mai mare parte a populației care se confruntă cu acest tip de probleme: 86% și, respectiv, 64%.
Raportul mai arată că 56% dintre europeni își exprimă nemulțumirea față de măsurile luate la nivelul UE pentru a face față creșterii costurilor vieții, în timp ce 64% simt același lucru cu privire la acțiunile guvernelor lor naționale.
Aproape trei sferturi din respondenți mărturisesc că sunt îngrijorați de „riscul unui incident nuclear”, un scenariu alimentat retorica inflamatorie a Kremlinului.
Totuși, sprijinul european pentru Ucraina rămâne ferm: 74% dintre cetățenii UE aprobă răspunsul UE legat de acest război, față de 23% care îl dezaprobă.
Aprobarea sprijinului UE pentru Ucraina este copleșitoare în rândul respondenților din țările nordice: 97% în Suedia, 95% în Finlanda, 93% în Țările de Jos și 92% în Danemarca.
Numai în Slovacia (49%), Grecia (48%) și Bulgaria (48%) acest sprijin scade sub pragul de 50%.
Eurobarametrul, lansat joi de Parlamentul European, se bazează pe un număr de peste 26.000 de interviuri față în față, realizate în lunile octombrie și noiembrie, în toate cele 27 de state membre UE.