Ericsson și-a făcut provizioane pentru a putea achita eventualele sancțiuni date de Departamentul de Justiție al SUA
Producătorul suedez de tehnologie Ericsson a anunțat că a pus deoparte un provizion de 2,3 miliarde coroane (aproximativ 220 milioane dolari) pentru o potențială amendă din partea Departamentul de Justiție al SUA (DOJ) în ceea ce privește încălcările Acordului de Urmărire Penală Amânată (DPA) din 2019. Ericsson nu a ajuns la o rezoluție cu DOJ cu privire la aceste presupuse încălcări, iar discuțiile sunt încă în desfășurare.
Aceast provizion, care va fi înregistrat în rezultatele financiare ale Companiei din al patrulea trimestru din 2022, va fi de 2,3 miliarde coroane. Compania consideră că aceasta este o estimare suficientă a sancțiunii financiare asociate cu orice posibilă rezolvare a încălcării, iar această prevedere include, de asemenea, cheltuieli estimate pentru monitorizarea extinsă anunțată anterior. Provizionul va fi înregistrat ca Alte Cheltuieli Operaționale în contul de profit și pierdere al Segmentului Altele.
Ancheta internă a Companiei și cooperarea acesteia cu autoritățile în legătură cu acuzațiile din raportul de investigație internă legat de Irak din 2019 rămân deschise și în desfășurare.
Din 2019, Ericsson a luat măsuri de remediere semnificative, supravegheate de Consiliul de Administrație. Acestea includ îmbunătățirea abordării sale la nivel de grup în ceea ce privește gestionarea riscurilor și consolidarea programului de conformitate și a controalelor interne. Compania a fost de acord în decembrie 2022 să-și extindă monitorizarea independentă a conformității până în iunie 2024 pentru a continua eforturile noastre de a integra cele mai bune cadre de conformitate, management al riscului și control intern în întreaga organizație.
Scandal de corupție dinainte de 2017
În 2019, Ericsson a intrat în DPA pentru a soluționa încălcările trecute (înainte de 2017) ale Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) legate de conduita necorespunzătoare în anumite țări. Acordul din 2019 prevedea că, în cazul oricărei încălcări a obligațiilor sale DPA în curs, compania ar putea fi urmărită penal pentru încălcările istorice ale FCPA acoperite de DPA.
După cum a anunțat în octombrie 2021 și martie 2022, DOJ a notificat Ericsson că nu a furnizat documente și informații DOJ în timp util și că nu a raportat în mod adecvat DOJ anumite informații referitoare la o investigație internă legată de Irak din 2019.
DOJ nu a acuzat și nu a acuzat Ericsson de vreo nouă abatere penală de la începutul DPA.