Cine sunt românii care riscă să nu primească cardul de energie. Ce trebuie să facă
Cardul de energie ar trebui să ajungă în total la 3,9 milioane de români care au venituri sub 2.000 de lei, numai că în jur de 500.000 nu le pot primi, deoarece Guvernul nu le ştie adresa. Pentru aceştia, salvarea este declarația pe propria răspundere.
Este vorba de români care fie au adresele amestecate, fie apare că locuiesc mulţi la aceeaşi adresă. Numai în Teleorman, de exemplu, există 40.000 de persoane care au aceeaşi adresă, de exemplu.
Rezolvarea pentru românii cu probleme
Potrivit unui proiect de Ordonanță pus în dezbatere miercuri, în ședința de Guvern, banii pentru energie se acordă per loc de consum. În cazul gospodăriilor cu mai mulți locuitori, venitul pe membru de familie trebuie să fie sub 2.000 lei.
‘’Urmare a simulărilor efectuate prin cooperarea instituțiilor implicate, s-a constatat că în foarte multe situații nu se pot identifica coabitanții pentru un loc de consum și este astfel necesar să se identifice persoanele în cauză în baza unor declarații pe propria răspundere date de către beneficiarul de sprijin.
Problemele de identificare exactă a adresei beneficiarilor se datorează în principal inexistentei cartografierii exacte a rețelei de străzi, îndeosebi în mediul rural, unde sunt sate întregi în care străzile nu au nume. Și în mediul urban se pot găsi străzi fără nume, străzi cu același nume în același oraș.
Poșta Română poate asigura tipărirea, distribuirea, preluarea, scanarea și transmiterea informațiilor conținute în declarațiile pe propria răspundere, în condițiile în care beneficiarii de sprijin se regăsesc pe întreg teritoriul României, în mediu rural și urban”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Pentru a putea să plătească facturile la energie, românii trebuie să meargă mai întâi la administratorii de blocuri.
Administratorii scot din factura de întreținere costul la încălzire pe fiecare apartament în parte și pe fiecare beneficiar. După aceea, fac o declarație prin care arată că aceștia beneficiază de ajutorul de 1400 de lei. Beneficiarul merge cu acel card primit din partea statului, dar și cu buletinul, la un ghișeu poștal. Aici depune toate documentele și, prin mandat poștal, statul își recuperează banii din contul fiecărei persoane alocat.
Românii vulnerabili vor primi sprijin pentru compensarea prețurilor la energie în valoare nominală de 1.400 lei. El se acordă pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe, astfel: 700 de lei/semestru – în luna februarie 2023 pentru primele şase luni şi 700 de lei/semestru în luna septembrie 2023 pentru perioada iulie – decembrie.