Scandal cu taxa pe solidaritate. De ce nu vrea OMV Petrom să o plătească
Datele financiare ale OMV indică faptul că s-a sustras de la plată și pare că și-a micșorat producția tocmai pentru scăpa de această taxă. OMV va achita acești bani, în schimb, în Austria.
În timp ce OMV Petrom fentează statul român prin sustragerea de la plata taxei de solidaritate, se caută soluții la nivel înalt pentru problemă.
Coaliția de guvernare discută chiar și scăderea participației companiei austriece la Petrom. Datele financiare ale OMV indică faptul că s-a sustras de la plată și pare că și-a micșorat producția tocmai pentru scăpa. OMV va achita acești bani, în schimb, în Austria.
Citește și: OMV refuză să plătească taxa de solidaritate. Ministrul Finanțelor spune că e un „anunț de marketing”
Europarlamentarul Rareș Bogdan spune că autoritățile de la București trebuie să reacționeze, pentru că nu punem fi umiliți la nesfârșit. Pe de altă parte, gigantul olandez Shell a anunțat că va plăti taxa.
OMV Petrom a anunțat că nu se încadrează la plata taxei de solidaritate impuse de Uniunea Europeana.
Taxa este pentru companiile care au cel puțin 75% din cifra de afaceri activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor.
Anul trecut, OMV a avut a avut o cifra de afaceri de peste 63% in aceste sectoare, departe de tinta de 75% prevazuta de lege. Sub 70% a avut si in al doilea trimestru din anul trecut. În schimb, în 2021, ca a avut venituri de 77%. Mai mult de pragul de 75% prevăzut de lege pentru taxa de solidaritate.
Aceasta pare să fie portița prin care OMV evită plata taxei. Iar instituțiile statului nu au luat în calcul aceste cifre înainte de adoptarea legii. Reprezentanții ANAF au transmis însă că vor face verificări drastice dacă nu va fi plătită taxa.
Europarlamentarul Rareș Bogdan spune că statul român trebuie să reacționeze de urgență, iar funcționarii care au permis să se ajungă în această situație trebuie să plătească.
„Nu înțeleg cine a introdus acest prag care nu a fost în regulamentul Comisiei Europene. Este anormal să plătești taxa în Austria și să refuzi să o plătești în România”, a declarat europarlamentarul liberal. 02.21
Între timp, coaliția și guvernul analizează posibile variante de modificare a acționariatului pentru Petrom. Una dintre ele ar fi diminuarea participației companiei austriece la această companie. Așa, statul ar putea deține un procent mai mare. Doar că, pentru acest lucru, este nevoie și ca OMV să fie de acord, deoarece are peste 50% din acționariatul Petrom, în vreme ce statul roman deține putin peste 20%.