Cum vrea Rusia să vândă gaze în China, prin intermediul fostelor republici sovietice
Pentru a evita sancțiunile occidentale, Rusia vrea să vândă în China gaze prin intermediul fostelor republici sovietice.
Rusia a încercat să obțină sistemele de transport al gazelor din Kazahstan și Uzbekistan sub pretextul unei „uniuni a gazelor” cu aceste țări, scrie Gazeta.uz , citând o serie de surse.
Potrivit acestora, Moscova s-a oferit inițial să-și furnizeze gazul în ordine inversă prin Kazahstan, prin conducta Asia Centrală-Centru. „Principala condiție a părții ruse a fost transferul sistemului de transport al gazelor din Uzbekistan în proprietatea Gazprom la valoarea de piață. Cereri similare au fost formulate de Compania Națională Kazakgaz, care nu a fost de acord cu asemenea condiții”, notează ziarul.
Surse spun că, pe lângă aceasta, Rusia a cerut „să cedeze drepturile de export de gaze către China”, adică Gazprom urma să devină parte la acord în locul companiei uzbece UzGazTrade. În decembrie, ambele condiții „au reușit să fie înlăturate” ca urmare a negocierilor bilaterale.
„Uniunea gazelor” – metoda evitării
Propunerea de a crea o „uniune a gazelor” a fost făcută de președintele rus Vladimir Putin, după ce țara a pierdut piața europeană din cauza războiului din Ucraina. Ideea a fost creșterea aprovizionării cu gaz rusesc către China prin teritoriul republicilor din Asia Centrală din fosta URSS. Viceprim-ministrul Federației Ruse Alexander Novak a spus că Rusia vede „oportunități mari” într-o alianță cu țările din Asia Centrală, deoarece Kazahstanul, Uzbekistanul „are de fapt un singur sistem de transport al gazelor din vremea sovietică”.
Cu toate acestea, nici Astana, nici Tașkent nu au susținut propunerea. Autoritățile din Kazahstan au văzut în proiect „riscuri de sancțiuni” și încercări de a folosi teritoriul țării pentru a ocoli restricțiile occidentale. Ministrul uzbec al Energiei Zhurabek Mirzamakhmudov a declarat într-un text simplu că Rusia a stabilit o serie de „condiții politice” în schimbul unei „uniuni a gazelor” și a menționat că republica „nu va fi niciodată de acord” cu acest lucru. Potrivit ministrului, Uzbekistanul va cumpăra combustibil doar la prețuri și condiții contractuale avantajoase.
După aceea, Kremlinul s-a grăbit să nege că Moscova încerca să-și manipuleze potențialii parteneri. După cum a asigurat secretarul de presă al lui Putin, Dmitri Peskov , uniunea nu implică furnizarea de gaze în schimbul condițiilor politice – este vorba despre coordonarea acțiunilor în interesele comerciale ale tuturor celor trei state.