Falimentul City Insurance, o fraudă necontrolată de ASF timp de mai mulți ani, conform informațiilor din raportul autorităților britanice
Falimentul de sute de milioane de euro al City Insurance este cel mai mare din istoria sectorului de asigurări din România. Dar, după cum reiese și dintr-o investigație realizată de Libertatea, nu a fost o eroare de management în afaceri, ci o fraudă derulată pe parcusul a aproape cinci ani, fraudă care nu a fost descoperită de ASF decât atunci când era prea târziu.
Statul român a achitat până la sfârșitul anului trecut, prin Fondul de Garantare a Asigurărilor (FGA), 603 milioane lei pentru asigurații City Insurance care nu și-au recuperat banii de la asigurator. Suma achitată până acum, aferentă despăgubirilor către 64.500 de creditori (dintr-un total de 260.000 de dosare) este cea mai mare din istoria asigurărilor.
Statul a mai achitat pentru falimentul AStra Asigurări 555 milioane lei în șapte ani și pentru cel al Carpatica 498 milioane lei în șase ani. În cazul City Insurance se poate ajunge la plăți totale de până la 1,5 miliarde lei.
Colegii de la Libertatea au putut consulta un raport al Financial Conduct Authority din UK, adică autoritatea financiară din Marea Britanie. Raportul a fost trimis autorităților din România și a fost făcut ca urmare a legăturilor financiare dinte City Insurance și mai multe companii din UK.
Raportul a luat urma banilor care au ieșit din România și arată că s-au folosit mai multe companii, inclusiv din Insulele Cayman, pentru a se face plăți pentru servicii fictive, iar banii au ajuns inclusiv la „persoane fizice neafiliate”.
Informațiile din raport arată că flusxul de bani de la City Insurance căte companiile din UK a început în octombrie 2017, dată la care City era deja în procedură de faliment. iar spălarea de bani și devalizarea companiei de asigurări, devenită între timp cel mai mare asigurator de RCA din România, a continuat până în 2021. Întrebarea firească este: ce a făcut ASF în tot acest timp, de ce nu a descoperit frauda în desfășurare de la City Insurance? Sau poate cei care au controlat au închis ochii până când frauda a explodat?
Înterbările trimise de colegii de la Libertatea nu au primit încă niciun răspuns de la ASF. În schimb, la DNA nu se află niciun dosar penal legat de falimentul City Insurance. În schimb, se pare că la DIICOT se află în cercetare cel puțin un dosar care privește angajați ai City Insurance și angajați ai ASF.