MCID organizează concurs pentru postul de director general la Agenția Spațială Română
Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID), prin Direcţia Managementul Bazelor Materiale de Cercetare (DMBMC), organizează un concurs pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a postului vacant de director general la Agenţia Spaţială Română (ROSA).
Potrivit unui anunţ postat pe site-ul MCID, data limită pentru depunerea dosarelor de concurs este 2 februarie, ora 16,00.
Concursul se organizează în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr.1336/2022 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind organizarea şi dezvoltarea carierei personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice, precum şi în conformitate cu OMCID nr. 21980/2022 privind aprobarea Metodologiei de concurs pentru ocuparea funcţiei de director general la instituţiile şi unităţile care funcţionează în subordinea Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, precizează MCID.
Agenţia Spaţială Română (ROSA) este o instituţie publică finanţată integral din venituri proprii. ROSA dezvoltă Programul Naţional Spaţial şi coordonează implementarea acestuia prin proiecte de cercetare şi aplicaţii spaţiale, fiind autorizată să înfiinţeze centre de cercetare şi dezvoltare.
Totodată, agenţia este organizaţia conducătoare a Programului de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare STAR – Tehnologie Spaţială şi Cercetare Avansată (Space Technology and Advanced Research).
ROSA reprezintă Guvernul României în programe de cooperare internaţională, precum cele cu Agenţia Spaţială Europeană (ESA) sau Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU). Agenţia desfăşoară şi propriile proiecte de cercetare ştiinţifică şi dezvoltare prin ROSA Research Centre.
Din 2004, agenţia a fost condusă de fizicianul Marius-Ioan Piso, până în octombrie 2022. Conform unei postări pe Facebook a cosmonautului Dumitru Dorin Prunariu, din octombrie anul trecut, Piso a fost destituit din funcţie. „Astăzi, Marius Piso a fost destituit din funcţia de preşedinte al ROSA. Nu a avut motive şi nu a vrut să-şi dea demisia de bunăvoie. No comments!”, scria, pe 5 octombrie 2022, Prunariu.
Guvernul a aprobat plata restanțelor către Agenția Spațială Europeană
Executivul a aprobat în şedinţa de miercuri o hotărâre iniţiată de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID) pentru plata contribuţiei financiare restante a României şi a uneia parţiale pentru 2023 la Agenţia Spaţială Europeană (ESA).
România va achita către ESA suma de 273.735.232 lei, reprezentând contribuţia financiară restantă a României pentru anii anteriori, dar şi prima tranşă a contribuţiei financiare a României pentru anul 2023 la programele opţionale ale Agenţiei Spaţiale Europene. Suma restantă este de 181.440.881 lei.
„Anul trecut, Guvernul României a reuşit să recupereze dreptul de vot pentru ţara noastră în cadrul Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), prin plata unei părţi importante din datoriile acumulate în perioada 2017 – 2019. Astăzi am stabilit o nouă premieră: România şi-a achitat absolut toate datoriile la ESA şi îşi plăteşte inclusiv prima tranşă aferentă anului 2023.
Participarea României la programele Agenţiei Spaţiale Europene aduce beneficii cuantificabile. Prin programele ESA, s-a obţinut un retur al contribuţiei naţionale de 86% pentru perioada în care contribuţia a fost achitată, capacităţile naţionale permiţând creşterea acestuia la 100%, un procent superior celui obţinut în programul de cercetare şi inovare al Uniunii Europene. ESA garantează statelor membre care sunt cu plăţile la zi, deci acum inclusiv României, un retur de minimum 93%„, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, potrivit unui comunicat remis presei.
Conform sursei citate, sumele alocate prin ESA pot fi utilizate de către institutele de cercetare naţionale, de către universităţi şi companii de înaltă tehnologie româneşti, pentru a permite accesul organizaţiilor din România la tehnologiile din patrimoniul ESA, în vederea dezvoltării şi promovării de capacităţi naţionale de cercetare, educaţionale şi industriale, în domeniile spaţial, aeronautic, securitate şi alte domenii conexe.