Mai e timp pentru vaccinare antigripală. Vârful sezonului gripal, abia la mijlocul lui februarie
Din cauza agresivității virusurilor gripale și a debutului devansat al sezonului gripal, dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului ”Matei Balș”, recomandă în continuare vaccinarea antigripală, în condițiile în care se așteaptă ca vârful să fie înregistrat între sfârșitul lunii ianuarie și mijlocul lunii februarie.
Potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, emisfera nordică se confruntă cu o circulație a gripei neobișnuită, cu un un debut devansat al sezonului gripal 2022-2023 și cu creșteri rapide ale numărului de cazuri.
„Sezonul gripal actual prezintă o cronologie mai neobișnuită și se dovedește a fi mai agresiv decât sezoanele pre-pandemice, cel mai probabil din cauza expunerii reduse a populației la virusul gripal și a măsurilor de siguranță sporite din timpul pandemiei de COVID-19. Există, în mod evident, o creștere a numărului de cazuri și, cel mai probabil, această tendință ascendentă se va menține și în următoarele săptămâni. Există, totodată, și un risc crescut de co-infecție, în contextul circulației intense și a altor virusuri în această perioadă. De aceea, nu este prea târziu să ne vaccinăm împotriva gripei. Având în vedere că sezonul gripal este încă într-un stadiu incipient și probabil că vom vedea un vârf între sfârșitul lunii ianuarie și mijlocul lunii februarie, mai este timp pentru a oferi o protecție sporită publicului prin vaccinarea antigripală”, precizează dr. Adrian Marinescu.
Gripa în România
În perioada 9 – 15 ianuarie, în țara noastră au fost raportate 5.082 de cazuri de gripă clinică, față de 4.629 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă.
Cele mai multe cazuri de gripă clinică au fost anunțate în Bucureşti (1.346) şi în judeţele Iaşi (312), Timiş (287), Cluj (272), Prahova (228), Braşov (227) şi Galaţi (222).
În acelaşi interval, au fost raportate 381 de cazuri de gripă confirmate de laborator (46 cu virus AH3, 102 cu virus AH1, 226 cu virus gripal A nesubtipat, şase cu virus gripal B şi o coinfecţie virus gripal A şi B).
Conform Institutului Național de Sănătate Publică, până în prezent, au fost comunicate 27 de decese confirmate cu virus gripal, dintre care 18 cu virus gripal tip A H1 (din care unul cu co-infecţie cu SARS-CoV-2 şi VRS), 5 cu virus gripal tip A H3 (din care unul cu co-infecţie cu SARS-CoV-2), 4 cu virus gripal tip A, nesubtipat (dintre care două cu co-infecţie cu SARS-CoV-2).
Până la data de 15 ianuarie, în țara noastră au fost vaccinate antigripal 1.446.572 persoane din grupele la risc cu ser distribuit de Ministerul Sănătăţii.