Stadionul din Alexandria, povestea șantierului întârziat ani la rând – Când va fi gata
Statul face în Teleorman un stadion cu facilități de Liga 1, dar cu unul dintre cele mai mari costuri din România, după Arena Națională. Povestea stadionului datează de ani buni, de pe vremea când primarul Victor Drăgușin se mândrea, într-un scris cu majuscule, că stadionul de la Alexandria e „Promis de Liviu DRAGNEA, realizat de echipa Liviu DRAGNEA”.
Au trecut în jur de 5 ani de la laudațio făcut de Drăgușin acestui „Dumnezeu” al județului, care nu a lăsat nimic vizibil în urma lui, în afară de o politică a jafului banului public.
Revenind la arenă, pe 15 februarie 2019, Compania Națională de Investiții (CNI) anunța că a semnat contractul pentru modernizarea complexului sportiv din Alexandria. Lucrările la viitoarea arenă pe care va juca în viitor echipa de Liga 3 CSM Alexandria au stagnat, iar termenul de finalizare 7.10.2019 nu a fost respectat. Motivele, spun cei de la CNI, ar fi multiple, iar ele au fost evocate într-un răspuns exclusiv pentru Liber în Teleorman.
„Referitor la solicitarea dumneavoastră transmisă către Compania Națională de Investiții, înregistrată cu nr.1023/10.01.2023, cu privire la obiectivul de investiții Complex sportiv Stadion Municipal din municipiul Alexandria, județul Teleorman, vă transmitem faptul că o serie de factori au influențat negativ ritmul de execuție al lucrărilor la obiectivul menţionat. Dintre acestia, amintim:
➤ Implicațiile negative asupra pieței construcțiilor generate de pandemia de Covid-19 care a afectat atât forţa de muncă cât și aprovizionarea cu materiale a şantierului;
➤ Rețele subterane identificate în amplasamentul lucrării, necunoscute inițial, care au trebuit deviate. Astfel, până la momentul devierii acestora pentru anumite sectoare ale construcţiei nu a putut începe execuția lucrărilor;
Reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai proiectului și emiterea unei noi Hotărâri de Guvern, care a permis acordarea ajustării prețului contractului în conformitate cu prevederile clauzelor contractuale. Acest fapt facilitează constructorului posibilitatea de a asigura un ritm de lucru normal atât din punct de vedere al aprovizionării cu materiale cât şi din punct de vedere al asigurării forţei de muncă.
➤ Reconstituirea garanţiei de bună execuție după falimentul societății de asigurări, în conformitate cu prevederile legale apărute în cursul acestui an.
Precizăm că factorii enumeraţi mai sus au influențat ritmul preconizat inițial de execuție. În acest moment toate inconveniențele menționate anterior au fost depășite, iar activitatea în șantier a intrat într-un ritm de lucru normal.
În ceea ce privește suplimentarea fondurilor, precizăm că valoarea contractului a fost ajustată în conformitate cu prevederile contractuale şi prevederile impuse de modificările legislative privind creşterea costului aferent manoperei (O.U.G 114/2018). Acestea au facut obiectul H.G. 472/06.04.2022 de reaprobarea a indicatorilor tehnico-economici. Noul termen de finalizare a lucrărilor este 30.11.2023.
Vă asigurăm de faptul că CNI SA depune toate eforturile pentru a duce la bun sfârşit atât proiectele cât şi obiectivele de investiție aflate în derulare astfel încât acestea să fie redate cât mai curând posibil beneficiarului final, Primaria Municipiului Alexandria”, a transmis directorul general al CNI – Manuela Irina PATRĂȘCOIU.